Mărțișor: povești, legende și tradiții Magazin

Mărțișor: povești, legende și tradiții

Mărțișorul reprezintă adevăratul vestitor al primăverii la români. Este o tradiție încărcată de farmec și simbolistică, ce a fost împrumutată și de moldoveni și bulgari. Mai jos, vă vom prezenta, pe scurt, câteva dintre cele mai frumoase povești, legende și tradiții legate de una dintre cele mai frumoase sărbători autentice din România.

Ce înseamnă, de fapt, acest simbol? Pe scurt, acesta semnifică lupta vieții asupra morții. De asemenea mărțișorul este considerat un talisman al norocului, al bunăstării și al prețuirii. Se obișnuiește ca bărbații să ofere doamnelor și domnișoarelor din viața lor mărțișoare, în semn de respect și admirație.

Trebuie lămurit și faptul că apariția tradiției mărțișorului nu este legată de o perioadă anume. Tot ce știm cu toții este că aceasta a apărut de sute de ani, însă sub condiții ce până azi au rămas misterioase. Iar plecând de aici, în folclorul tradițional au apărut mai multe legende.

Legende

Prima dintre acestea spune că Soarele a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până în momentul când a venit iarna și un curajos l-a înfruntat pe zmeu și a eliberat Soarele. Eroul a fost rănit în luptă și sângele i s-a scurs pe zăpada albă, iar după ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.

A doua legendă ne spune că Primăvara, plimbându-se la marginea unui păduri, a zărit un ghiocel pe care a vrut să-l ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Dar, pentru fapta sa, Primăvara a fost pedepsită de Iarnă, care a trimis ger și zăpadă, astfel că ghiocelul a înghețat. Dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor, primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături din sângele acesteia s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada din jurul lui. Ghiocelul a revenit astfel la viață, iar Primăvara a învins Iarna.

Obiceiuri

În unele zone din România există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur, legat de un șnur din mătase albă și roșie. Astfel, copiii vor fi feriți de furia soarelui din toiul verii.

Se mai spune și că, după ce îl vor purta 12 zile, copiii vor lega mărțișorul de ramura unui copac tânăr. Dacă pomului înflorește, înverzește și/sau face fructe, se crede că și copilului îi va merge bine. Asta în timp ce alți copii vor purta mărțișorul până când vor vedea prima dată un pom înflorit și abia atunci îl lasă pe ramurile pomului.