Melodia emoționantă a unui veteran din al Doilea Război Mondial, locul 1 în topuri Actual

Melodia emoționantă a unui veteran din al Doilea Război Mondial, locul 1 în topuri

Veteranul de război Jim Radford se află pe prima poziție în topul muzical Amazon cu melodia „The Shores of Normandy”. În vârstă de 90 de ani, bărbatul a lansat o piesă despre Ziua Z și astfel i-a depășit pe Ed Sheeran şi pe Justin Bieber.

Melodia lansată de veteranul britanic din al Doilea Război Mondial vorbește despre un bărbat care „a ajuns la porţile iadului” şi „a murit pe nisipul îmbibat cu sânge”. Cântecul este inspirat din experiențele pe care Jim Radford le-a trăit pe 6 iunie 1994, în timpul bătăliei pentru Normandia (Franţa), dusă de Aliaţi contra naziştilor. Radford este cel mai tânăr veteran din al Doilea Război Mondia, având doar 15 ani în timpul bătăliei. 

Bărbatul a declarat: „vreau ca toţi să-și aducă aminte despre oamenii aceştia buni. Ei merită să fie onoraţi şi amintiţi. Îmi aduc aminte cum le zăceau corpurile în apa mării, după ce au fost împuşcaţi de nazişti. (…) Încă le pot vedea feţele”.

Toți banii strânși din vânzarea albumelor vor fi donați pentru construirea unui monument dedicat celor 22.442 de britanici care au murit în Ziua Z.

Ziua Z este un termen folosit în limbajul militar pentru a desemna operaţiunea de declanşare a unei ofensive armate, în Normandia, pe 6 iunie 1944. Normandia regiune aflată în nord-vestul Franţei, ocupată, până la momentul atacului, de nazişti.

Sursă foto