Moment istoric: Kim Jong-un, primul lider al Coreei de Nord care ajunge în Coreea de Sud Actual

Moment istoric: Kim Jong-un, primul lider al Coreei de Nord care ajunge în Coreea de Sud

Kim Jong-un a fost întâmpinat în Coreea de Sud cu flori, covor roşu şi o gardă de onoare formată din soldaţi în uniformele istorice ale Imperiului Coreean, care a existat până la începutul secolului al 20-lea, conform Digi 24.

După prima strângere de mână dintre liderul de la Phenian, Kim Jong Un, şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, au urmat momente ceremoniale. Unul dintre acestea a constat în semnăturile în cartea de onoare din Casa Păcii, locul unde se desfăşoară întâlnirea, relatează Agerpres. „Acum începe o nouă istorie. O eră a păcii, începând de la originea istoriei”, a scris Kim.

După încheierea ceremoniei oficiale, Kim Jong-un şi Moon Jae-in au mers în Casa Păcii, clădirea din partea de sud a zonei demilitarizate, folosită pentru întâlniri diplomatice civile. Din delegaţia nord-coreeană face parte şi sora lui Kim Jong-un, şefa propagandei de la Phenian, care a fost şi la Olimpiada de Iarnă, din februarie.

În urmă cu un an, peninsula coreeană părea că se îndreaptă către război deschis, din cauza testele balistice şi nucleare făcute de nord-coreeni şi ameninţărilor cu distrugerea completă venite de la Washington. Acum, lumea speră în încheierea unui acord de pace.

Finalul summitului istoric de vineri dintre cele două Corei a fost încununat cu un gest simbolic de pace. Kim Jong-un, liderul de la Phenian, și omologul său de la Seul, Moon Jae-in, au plantat un copac la frontiera intercoreeană. Însă pe „reversul” istoriei se mai află un pom, cel care era să provoace un război între SUA și Coreea de Nord, conflict care ar fi atras în spirală inevitabil și Coreea de Sud.

(sursa foto: WGMD)