Muzica reggae a fost inclusă în patrimoniul UNESCO Magazin

Muzica reggae a fost inclusă în patrimoniul UNESCO

Muzica reggae din Jamaica, care a câștigat renume internațional datorită unor artiști precum Bob Marley, a fost inclusă pe lista comorilor culturale UNESCO, potrivit Channel News Asia. Includerea acestui gen muzical pe lista UNESCO protejează și ajută la promovarea culturii reprezentată de întregul univers muzical reggae.

„Aceasta este o zi istorică. Suntem foarte, foarte fericiți”, a povestit ministrul Culturii din Jamaica, Olivia Grange. „Oriunde te duci și spui că ești din Jamaica, toți răspund – Bob Marley ”, a spus Grange. Acesta a mai adăugat că distincția subliniază importanța culturii și muzicii din Jamaica, a cărei temă și mesaj este: o singură dragoste, împreună și pace.

UNESCO a remarcat că, la început, muzica reggae era o voce marginalizată, însă de-a lungul timpului a fost îmbrățișată de o masă largă a societății, incluzând genuri, grupuri etnice și religioase diferite.

„Contribuția muzicii reggae la discursul internațional privind problemele nedreptății, rezistenței, iubirii și omenirii subliniază dinamica elementului ca fiind simultan cerebral, social-politic, senzual și spiritual”, a afirmat UNESCO într-o declarație.

Jamaica a solicitat înscrierea acestui gen muzical pe listele UNESCO  în acest an, la o reuniune ONU de pe insula Mauritius, unde au fost luate în considerare 40 de propuneri. Printre acestea se numără bahamianul din paie, lupta sud-coreeană, sportul irlandez de hurling și parfumeriile din sudul orașului francez Grasse.

Cum a apărut muzica reggae?

Muzica reggae a apărut la sfârșitul anilor 1960 prin combinarea stilurilor ska și rocksteady din Jamaica, influențând de asemenea jazz-ul și blues-ul american. A devenit populară foarte rapid în Statele Unite, precum și în Marea Britanie, unde mulți imigranți jamaicani s-au mutat în anii de după cel de-al doilea război mondial. Acest gen muzical este adesea asociat cu mișcarea Rastafari. Tematica versurilor e foarte diversă, incluzând iubirea, credința, relațiile, sărăcia, nedreptatea și alte probleme sociale. Numele acestui gen muzical a apărut pentru prima dată în 1968, în titlul cântecului popular „Do Reggay” al lui Toots și Maytals. Faima melodiilor reggae a apărut odată cu muzica lui Bob Marley.

Sursa foto