Am ajuns în fine, după ceva timp, să vedem prima prezentare publică a ceea ce ar putea fi Noua Ordine Mondială. Nu este sigur că aşa vor sta lucrurile, foarte mulţi analişti fiind absolut convinşi că nu se poate reveni la un tip de decizie în doi, tocmai pentru că lumea nu mai poate funcţiona în sistem bipolar. Oare?
Pentru a vedea dincolo de focurile de artificii multiple şi profesional realizate de la Helsinki, ar trebui să analizăm veridicitatea afirmaţiei privind dispariţia Vechii Ordini Mondiale, cea pe care predecesorii lui Putin şi Trump o deciseseră la Ialta în chip de viitori stăpâni ai lumii. Şi aşa au şi fost, împărţindu-şi zone de influenţă, dominându-le la modul absolut, folosindu-le resursele şi stabilind frontiere, răsturnând totul, la Malta, atunci când au căzut de acord că performanţa zonei de autoritate comunistă devenise nulă şi, în consecinţă, neproductivă pentru Marele Proiect.
Drept care, acum, Putin anunţă că a decis că a venit momentul să reamintească lumii că „Războiul Rece s-a terminat demult. Perioada confruntării extrem de tensionate şi ideologice între cele două ţări ale noastre face parte acum dintr-un trecut îndepărtat“.
Pe cale de consecinţă, ceva cu totul nou trebuie clădit acum, iar asta se poate realiza pe baza unei noi construcţii condiţionată de încrederea reciprocă, dacă se poată absolută, în bonitatea partenerului şi în bunele sale intenţii. Ceea ce este evident că a demonstrat Preşedintele Trump, chiar condamnându-şi propria ţară pentru raporturile tensionate de până acum cu Rusia şi preferând asigurările date de Putin privind neimplicarea Rusiei în procesul electoral din SUA, refuzând deci să ia în considerare analizele propriilor sale servicii de informaţii.
Acesta este doar primul pas pe calea unei relaţii excepţionale? Foarte posibil, chiar dacă, în SUA, scandalul politic care s-a declanşat acum începe să semene cu un urgan politic devastator. Dar, din punctul de vedere al europenilor, aliaţi cu SUA şi nu cu Rusia în cadrul NATO, această perspectivă de redesenare a ordinii mondiale are o relevanţă specifică deoarece, pare-se, există ceva probleme grave şi de substanţă care pot să evolueze foarte ciudat în viitor. Drept care, pentru o clipă, să ne amintim de Declaraţia finală a Summitului NATO de la Bruxelles, cea semnată de toţi şefii de state şi guverne din Alianţă, inclusiv de Preşedintele Trump. Document care, din perspectiva a ceea ce s-a spus ieri la Helsinki, pare ca expresia unei ideologii instituţionale proprii Vechii Ordini Mondiale, într-atât de sever şi grav era denunţând primejdia reprezentată de politica agresivă a Federaţiei Ruse.
Judecaţi singuri care sunt perspectivele pe care le deschide, direct şi limpede, un asemenea clivaj în discursul de securitate al NATO cu americani cu tot şi celălalt, al lui Trump dorind şi obţinând prietenia excepţionalului personaj care este Vladimir Putin. Noi avem ceva de zis? Nici măcar o vorbă n-au rostit liderii noştri politici despre aceste subiecte. Asta e capacitatea şi nivelul de reacţie al României în situaţii excepţionale. Nimic de comentat.
articol semnat de Cristian Unteanu, pentru Adevărul
sursa foto: news.com.au