Noul primar al orașului Chicago este o femeie gay de culoare Actual

Noul primar al orașului Chicago este o femeie gay de culoare

Locuitorii orașului Chicago din Statele Unite ale Americii au ales pentru funcția de primar o femeie de culoare, prima din istoria acestuia. Lori Lightfoot, care va avea misiunea de a se confrunta cu problemele unuia dintre orașele cele mai afectate de crimele comise cu armele de foc din țară, este, în același timp, primul primar gay din istorie pentru unul dintre cele mai mari orașe din Statele Unite ale Americii.

Marți, Chicago a devenit cel mai mare oraș din Statele Unite care alege drept primar o femeie gay de culoare, într-un scrutin istoric în jurul căruia s-au dezbătut probleme precum violența și uzul de arme de foc.

Lightfoot a trecut de candidatul de pe poziția a doua, Preckwinkle, la o diferență considerabilă, conform cu primele rezultate parțiale: 74% împotriva a 26%.

În timp ce Preckwikle, care este de asemenea o femeie de culoare, s-a poziționat ca fiind mai experimentată, Lightfoot a pozat într-o figură nouă, reformatoare. „Ne poziționăm împotriva intereselor celor puternici”, a declarat Lori Lightfoot în cadrul discursului susținut la aflarea rezultatelor votului, continuând către susținătorii ei: „Astăzi ați făcut mai mult decât să scrieți istorie. Ați creat un cadru pentru schimbare”.

Printre cele mai apăsătoare probleme pentru Lightfoot se numără nivelul foarte crescut al violenței de pe străzile urbei, unul dintre cele mai ridicate din SUA. În același timp, locuitorii fiefului democrat și-au exprimat neîncrederea în soluțiile propuse, după ani în care orașul s-a confruntat cu cazuri de corupție grave la cel mai înalt nivel.

Încă din anul 1837, Chicago (al treilea cel mai mare oraș din Statele Unite ale Americii, cu o populație de 2,7 milioane de oameni) a mai ales o singură dată un prima de culoare și tot o singură dată o femeie pentru această funcție, în vreme ce Lightfoot este primul administrator al orașului care se declară deschis ca fiind gay.