Parlamentul din Etiopia a desemnat-o pe Sahle-Work Zewde, în vârstă de 68 de ani, în funcția de președinte al țării. Alegerea ei vine la o săptămână după ce primul-ministru Abiy Ahmed a numit un cabinet în care jumătate din posturi sunt ocupate de femei.
După ce a fost investită, Sahle-Work a promis că va depune eforturi pentru ca egalitatea de gen să devină o realitate în Etiopia.
Numirea lui Sahle-Work în funcția de președinte al țării a fost primită cu bucurie de etiopieni, fiind considerată de majoritatea un moment istoric. Ea a fost descrisă ca prima femeie șef de stat a Etiopiei din epoca modernă, mulți amintind de împărăteasa Zewditu care a condus țara la începutul secolului al XX-lea.
Sahle-Work a fost votată după demisia neașteptată a predecesorului ei, Mulatu Teshome, care a ocupat acest post din 2013. Anterior, ea a fost ambasadoare a Etiopiei în Franța, Djibouti și Senegal. A deținut, de asemenea, o serie de funcții în cadrul ONU, inclusiv cea de șef al stabilirii păcii în Republica Centrafricană.
Șeful personalului primului-ministru, Fitsum Arega, a declarat că „într-o societate patriarhală, precum cea a noastră, numirea unei femei șef de stat nu numai că stabilește standardul pentru viitor, ci și normalizează femeile ca factori de decizie în viața publică”.
În constituția Etiopiei, postul de președinte este simbolic și onorific, primul-ministru fiind cel care deține puterea politică și care reprezintă țara la marile summituri internaționale.
Ultima femeie care a ocupat o astfel de poziție într-o țară din Africa a fost Ameenah Gurib-Fakim, președintele Republicii Mauritius, care a fost nevoită să demisioneze în luna martie a acestui an în urma unui scandal financiar în care a fost implicată, negând toate acuzațiile care i s-au adus.
(sursă foto: flickr)