Ortodocşii sărbătoresc duminică Floriile sau Duminica Stâlpărilor, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele. Floriile simbolizează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim. Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar. Învierea acestuia este simbolul învierii neamului omenesc.
Pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim, au apărut şi nenumărate tradiţii și superstiții, atât în mediul rural, cât şi în cel urban.
Obiceiuri de Florii – ramurile de salcie
În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-L întampina pe Hristos. Ele sunt sfințite și puse la icoane.
Ramura de salcie sfințită este utilizată și în scopuri terapeutice. Bătrânele se încingeau cu salcia pentru a scăpa de durerile de spate.
Există și obiceiul ca părinții să-și lovească copiii cu nuielușa de salcie când veneau de la biserică, pentru a crește sănătoși și înțelepți.
O altă tradiție spune că ramurile de salcie sunt așezate înainte de culcare sub pernele fetelor nemăritate. Ele cred că vor deveni mai frumoase și că vor avea un soț.
Demult, crenguțele de salcie așezate la icoane după Florii, se aruncau vara pe foc atunci când începea o furtună pentru ca norii să se împrăștie. Un alt obicei spune că așezarea crenguțelor de salcie în casa va alunga grindina.
Ce nu trebuie să faci în ziua de Florii
Se pune că oamenii care se spală pe cap în ziua de Florii fără apă descântată și sfințită riscă să albească.
În această zi, nu se gătește niciun fel de mâncare care să conțină urzici, întrucât Mântuitorul a fost bătut cu aceste plante. În plus, Floriile se mai numesc și „Nunta urzicilor” pentru că în această perioadă, urzicile înfloresc și nu mai sunt comestibile.
Se spune că dacă oamenii sunt zgârciți și nu dau de pomană de Florii, se vor umple de pistrui sau bube.
Gospodăria și casa nu se împarfumează. Este recomandat să stropești doar cu apă sfințită de Bobotează.
Creștinii nu trebuie să uite de cei morți. Ei trebuie să meargă la cimitir pentru a le îngriji mormintele și a le aprinde lumânări.
Ce trebuie să faci de Florii
Pentru cei care au ținut post, Duminica Floriilor reprezintă a doua dezlegare la pește. Se mănâncă pește și se bea un pahar de vin. Cu toate astea, din punct de vedere religios, de Florii nu se petrece pentru că este încă post și ne aflăm la începutul Săptămânii Patimilor.
Mărțisorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit.
La miezul nopții se fierbe busuioc in apă, iar dimineața, fetele se spală pe cap cu această fiertura ca să le crească părul frumos și strălucitor. Apa rămasă se toarnă la rădăcina unui păr, în speranța că băieții se vor uita dupa ele, ca după un copac înflorit.
În duminica de Florii, se culeg flori care vor fi folosite pentru încondeierea ouălor de Paște.
Floriile deschid săptămâna cea mai importantă – Săptămâna Mare – după cele 40 de zile de post. Din această zi începe Săptămâna Patimilor.
(Sursă foto: expressdebanat.ro)