Oxitocina, hormonul care repară țesutul cardiac Actual

Oxitocina, hormonul care repară țesutul cardiac

Cercetătorii din SUA au reușit să demonstreze că oxitocina este capabilă să repare țesutul cardiac deteriorat.

Lista efectelor benefice atribuite hormonului oxitocină este extrem de lungă. După cum arată studiul efectuat de cercetătorii americani, „hormonul îmbrățișării”, așa cum mai este numit, nu numai că reglează buna dispoziție, dorința sexuală și depășirea anxietății, ci se pare că are și un efect de vindecare asupra inimii.

Eliberarea crescută de oxitocină poate face ca anumite celule din peretele inimii să se transforme înapoi în celule stem. Aceste celule pot forma noi celule musculare ale inimii, ajutând la repararea părților deteriorate ale acesteia. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Frontiers in Cell and Developmental Biology.

La pești

Potrivit cercetătorilor, celulele din peretele exterior al inimii, sunt transformate în „celule de reparare” . Acestea migrează apoi în interiorul mușchiului inimii, unde se transformă în cardiomicite. Acestea sunt celule musculare care sunt responsabile de contracția inimii.

Punctul de plecare pentru studiu a fost observația că peștii zebra – spre deosebire de oameni – nu au nicio probleme când vine vorba despre regenerarea inimii după ce au probleme cardiace. Mușchiul inimii și vasele sale de sânge cresc din nou rapid. La om, insuficiența cardiacă rămâne adesea problema cu care se va confrunta tot restul vieții după ce a suferit un atac de cord.

Potrivit cercetătorilor, răspunsul la refacerea rapidă a țesuturilor inimii la pești se găsește în creierul animalelor: după ce apar leziunile cardiace se eliberează cantități mari de oxitocină de către creier. Acestea declanșează o reacție în lanț și se formează noi celule stem pentru a repara mușchiul inimii.

La oameni

Pentru a testa în ce măsură acest mecanism ar putea funcționa și la oameni, cercetătorii au cultivat celule ale peretelui inimii umane și le-au expus la oxitocină și la alți 14 neurotransmițători pentru a face o comparație. Rezultatul: celulele inimii umane au reacționat imediat la oxitocină.

„Am demonstrat astfel că oxitocina poate activa mecanismele de reparare a inimii la oameni”, spune Aitor Aguirre de la echipa de cercetare. Acest lucru ar putea oferi în viitor noi abordări pentru regenerarea mușchiului inimii după un atac de cord.

Citește și Serotonina: 5 mituri pe care sigur le-ai întâlnit

Sursa foto