Parlamentul European: din 2021, nu va mai exista ora „de vară” și „de iarnă” Actual

Parlamentul European: din 2021, nu va mai exista ora „de vară” și „de iarnă”

Europa este cu un pas mai aproape de a încheia practica schimbării ceasului de două ori pe an, anunță Deutsche Welle. Parlamentul European a votat în favoarea eliminării acesteia.

În urma acestui lucru, fiecare stat membru va decide dacă va rămâne valabilă situația din prezent, cu cele două ore, sau va alege una dintre acestea. Toate cele 28 de state sunt nevoite să anunțe Comisia Europeană în ceea ce privește alegerea făcută înainte de aprilie 2020. Apoi se vor coordona împreună cu executivul UE astfel încât să nu existe perturbări în ceea ce priveșt piața unică.

Anul trecut, Comisia Europeană a propus încetarea schimbării orei după ce un sondaj desfășurat online a relevat o susținere foarte importantă din partea populației. Peste 80 de procente dintre cei ce au răspuns întrebării s-au declarat în favoarea renunțării la schimbatul orei, aceștia având posibilitatea de a răspunde în intervalul 4 iulie – 16 august. La acesta au participat 4,6 milioane de oameni, făcându-l cel mai mare din istoria Uniunii Europene.

Rusia a trecut la ora permanentă de vară în anul 2011 într-o încercare de a le îmbunătăți viețile cetățenilor, dar a adoptat apoi ora permanentă de iarnă după plângeri venite din partea populației.

Într-o declarație la postul german de televiziune, Jean-Claude Junker s-a declarat în favoarea renunțării la această practică. „Am organizat un sondaj la care au participat milioane de cetățeni și cred că în viitor ora de vară ar trebui să rămână permanentă. Acest lucru se va întâmpla. Oamenii vor asta, iar noi o vom pune în practică”, a declarat Junker.