Pentru prima dată în 55 de ani, Premiul Nobel pentru Fizică, decernat unei femei Magazin

Pentru prima dată în 55 de ani, Premiul Nobel pentru Fizică, decernat unei femei

Donna Strickland este prima femeie în 55 de ani care a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică. Câștigătoarea premiului în 2018 este a treia femeie deținătoare a premiului Nobel, informează BBC. În 1903, Marie Curie a câștigat această distincție, iar în 1963, Maria Goeppert-Mayer. Ultima femeie care a câștigat premiul pentru fizică a fost premiată pentru descoperirile sale despre nucleele atomilor. Marie Curie a împărțit distincția din 1903 cu soțul ei, Pierre Curie, și Antoine Henri Becquerel pentru cercetarea lor în domeniul radioactivității.

Dr. Strickland a împărțit premiul din acest an cu Arthur Ashkin, din SUA, și cu Gerard Mourou, din Franța. Descoperirea care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 2018 vizează tehnica laserului. Dr. Ashkin a dezvoltat o tehnică laser descrisă ca o pensetă optică, folosită pentru a studia sistemele biologice. Gerard Mourou și Arthur Strickland au pregătit cele mai intense impulsuri laser create vreodată.

Premiul Nobel pentru Fizică din 2018 este în valoare de nouă milioane de coroane suedeze. Reacționând la neașteptata victorie, Donna Strickland a declarat: „Mai întâi de toate trebuie să crezi că e o nebunie. Ăsta a fost primul meu gând. Întotdeauna te întrebi dacă e real. În ceea ce ține de împărțirea premiului cu Gerard, desigur, el a fost supraveghetorul și mentorul meu, astfel încât merită cu siguranță acest premiu. Sunt atât de fericită că și Artkin Ashkin a castigat.”

Înainte de activitatea de pionierat a lui Strickland și Mourou, puterea de vârf a impulsurilor laser a fost limitată deoarece, atunci când s-ar fi ridicat la intensități mari, ar fi distrus materialul folosit pentru amplificarea energiei. Impulsurile laser au fost amplificate și comprimate. Când un puls laser este comprimat în timp și devine mai scurt, o  cantitate mai mare de lumină este cuprinsă într-un  spațiu mai mic. Acest lucru crește dramatic intensitatea pulsului.

Tehnica lui Strickland și Mourou, denumită amplificare pulsată craniană (CPA), a devenit standard pentru laserele cu intensitate ridicată. De asemenea, terapia cu laser a devenit o constantă în tratamentele împotriva cancerului și în intervenții chirurgicale ale ochilor.

(Sursa foto: New Scientist)