Prima agenție europeană care va funcționa în România Actual

Prima agenție europeană care va funcționa în România

Ministrul de Externe a anunțat că Bucureștiul va găzdui Centrul Cyber, noul Centru European pentru Securitate Cibernetică. Este prima agenție europeană care va funcționa în România.

„Succes excepţional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, Bucureştiul va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenţie UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de securitate cibernetică”, a scris Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, pe Twitter.

Centrul Cyber va gestiona fondurile pentru securitate cibernetică din bugetele de cercetare ale Uniunii Europene. Agenția va pune în comun resursele naționale împotriva amenințărilor cibernetice.

„Centrul Cyber va reprezenta o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre. De asemenea, Centrul va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securităţii cibernetice disponibile prin cele două programe de finanţare ale UE cu relevanţă pentru sector – Europa Digitală şi Orizont Europa”, se arată în comunicatul MAE.

România a fost aleasă dintr-o listă de 7 țări, printre care Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.

„În urma unui vot la Bruxelles, România este țara care va găzdui nou înființatul Centru European pentru Securitate Cibernetica. Este practic prima agenție europeană care se va instala în tara noastră de când am intrat în UE, în urmă cu aproape 14 ani. Felicitări tuturor celor care au lucrat de multe luni și cu multă hotărâre pentru ca acest lucru să se întâmple: oameni politici, din administrație și diplomați!”, a transmis Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, pe Facebook.

Citește și Top căutări Google din 2020 în România.

Sursa foto