Prima fermă plutitoare din lume, unde vacile vor paște pe apă Magazin

Prima fermă plutitoare din lume, unde vacile vor paște pe apă

Prima fermă de lapte plutitoare din lume va fi pusă în funcțiune, în acest an, în apropierea portului Rotterdam, cu scopul de a ajuta orașul să își producă propria hrană sustenabilă. Însă, se pune problema dacă astfel de ferme vor fi capabile să producă suficientă hrană pentru a alimenta populațiile din mediul urban aflate într-o continuă creștere.

Beladon, o companie olandeză, a dezvoltat prima fermă plutitoare din lume chiar în mijlocul portului Merwehaven din Rotterdam, urmând a fi folosită pentru a adăposti peste 40 de vaci din rasa Meuse-Rhine-Issel, care vor fi mulse cu ajutorul roboților.

Ferma, cu o suprafață de 1.200 de metri pătrați, este construită pe trei niveluri, fiind ancorată de fundul oceanului, și va fi deschisă la finalul acestui an. Se așteaptă o producție de aproximativ 800 de litri de lapte pe zi.

Peter van Wingerden, inginer la Beladon, a fost inițiatorul acestei idei, după ce, în 2012, a lucrat în New York la un proiect asemănător cu locuințe plutitoare pe râul Hudson. În timp ce se afla pe continentul american, uraganul Sandy a lovit, inundând străzile orașului și îngreunând serios accesul camioanelor cu alimente. În două zile, era deja extrem de greu să găsești produse proaspete în magazine.

„Văzând dezastrul lăsat în urmă de uraganul Sandy, mi-am dat seama că există o nevoie reală pentru ca hrana să fie produsă cât mai aproape de oameni”, a spus Wingerden. „Așa că ideea inițială a fost de a produce alimente proaspete, pe apă, într-un mediu adaptat schimbărilor climatice”, a adăugat acesta.

„Trebuie să construim și pe apă, nu doar pe pământ. Vom folosi apa ca spațiu pentru producția de hrană, de exemplu. Dacă reușim să gestionăm resursele de energie, hrană, apă și deșeuri, putem crea un sistem complet circular”, a explicat Minke van Wingerden, unul dintre proprietarii Beladon.

Proiectul, care a costat 2,5 milioane de euro, face parte din planul măreț al Olandei de a devenit prima țară cu economie circulară din Europa.

(sursă foto: thatsfarming)