Primarul Gdansk-ului a murit după ce a fost înjunghiat pe scenă Actual

Primarul Gdansk-ului a murit după ce a fost înjunghiat pe scenă

Ministrul Sănătății din Polonia a declarat reprezentanților presei locale că primarul orașului polonez Gdansk a murit în spital după ce a fost înjunghiat pe scenă, la un eveniment caritabil. Bărbatul care a comis fapta se află în acest moment în custodia autorităților.

Primarul Pawel Adamowicz (54 de ani) a fost înjunghiat duminică de un tânăr de 27 de ani, cu antecedente.

Adamowicz a fost primarul portului baltic încă din anul 1998. El a fost sprijinit de partidul Platforma Civică.

În timp ce se afla pe scenă și vorbea în cadrul unui eveniment caritabil, atacatorul s-a urcat pe scenă și l-a înjunghiat de mai multe ori, pentru ca imediat după aceea să fie arestat de poliție, urmând a fi supus unui control psihiatric amănunțit.

Doctorii au declarat că Adamowicz a suferit răni grave la inimă și la alte organe din jurul stomacului, în urma atentatului la viața sa. În ciuda celor mai bine de cinci ore de operație, oficialul polonez a murit.

Politicieni și personalități publice din Polonia și Uniunea Europeană au transmis mesaje de condoleanțe și au condamnat în termeni duri și fermi atacul asupra primarului. Donald Tusk, președintele Consiliului European, a reacționat în urma știrii care a anunțat decesul primarului cu un mesaj publicat pe Twitter: „Pawel Adamowicz, primarul orașului Gdansk, un om al solidarității și libertății, un pro european, bunul meu prieten, a fost ucis. Odihnească-se în pace!”

Președintele Poloniei Andrzej Duda va convoca, împreună cu liderii politici din Polonia, o ședință pentru a organiza un marș împotriva violenței.