Primul medicament împotriva malariei a primit aprobare după 60 de ani Actual

Primul medicament împotriva malariei a primit aprobare după 60 de ani

Un medicament pentru tratarea malariei a primit aprobare de la autoritățile din Statele Unite. Este singurul tratament care a fost aprobat, după 60 de ani, informează BBC. Medicamentul se adresează în mod special formelor recurente de malarie, care provoacă anual îmbolnăvirea a 8,5 milioane de persoane. Dorința de a scăpa de acest tip de malarie a fost o provocare deosebită pentru specialiști, deoarece virusul poate rămâne în ficat foarte mulți ani. Autoritățile din fiecare țară vor decide dacă vor recomanda medicamentul, în funcție de nevoile populației respective.

Malaria este o afecțiune de natură infecțioasă ce caracterizează zonele tropicale (sau predominant tropicale – cel mai adesea în Africa, Asia de Sud Est, America Centrală și America de Sud) și care poate pune în pericol viața pacienților. Malaria este cauzată de Plasmodium, transmis prin intermediul unei insecte, mai precis prin femela țânțarului anofel.

Malaria, o boală care recidivează

Este o boală care se transmite foarte ușor, iar copiii sunt principalul pericol. Ei sunt ținta atacurilor repetate de malarie, dintr-o singură mușcătură de insectă. Oamenii infectați pot deveni sursă de transmitere a virusului. Orice mușcătură de țânțar va transmite mai departe malaria luată din corpul persoanei infectate, către o persoană sănătoasă.

Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite a aprobat tafenoquine, un medicament care poate elimina parazitul care se ascunde în ficat și îi împiedică pe alții să primească din nou virusul. Există deja un medicament care poate fi folosit pentru a scăpa de malaria ascunsă în ficat, numit Primaquine. Spre deosebire de doza unică de tafenoquine necesară, primaquine trebuie adesea luat timp de 14 zile.

Atenție la efectele secundare!

FDA spune că medicamentul este eficient și va fi aprobat pentru utilizare în Statele Unite. Se subliniază faptul că medicamentul are efecte secundare care trebuie conștientizate. De exemplu, persoanele cu probleme enzimatice, cum ar fi deficitul de G6PD, nu ar trebui să ia medicamentul, deoarece acesta poate provoca anemie severă. Administrat în doze mari, medicamentul poate cauza probleme pentru persoanele cu boli psihice. Autoritatea de reglementare recomandă testarea medicamentului înainte de utilizare.

Pasul următor va fi ca medicamentul să fie evaluat de autoritățile de reglementare din țările în care această formă de malarie reprezintă o problemă majoră.

(sursă foto: medicalnewstoday.com)