Produsele din România prezintă diferențe față de cele din Vestul Europei, conform unui studiu ANPC Actual

Produsele din România prezintă diferențe față de cele din Vestul Europei, conform unui studiu ANPC

Un studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) arată că anumite produse sunt diferite în România în comparație cu cele vândute în țările în Vestul Europei.

„Am verificat în funcţie de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european. Acolo au fost analizate 128 de produse. Din aceste 128 de produse au fost găsite în România produse identice de acelaşi producător, dar unele dintre ele veţi vedea cu cantităţi diferite, diferenţe privind compoziţia, cu absenţa unor ingrediente, sau cu prezenţa altor ingrediente, diferenţe privind proporţiile anumitor ingrediente sau diferenţe privind parametri rezultaţi din declaraţiile nutriţionale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferenţe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a spus Paul Anghel, director general ANPC.

Ciocolata Milka în Franța conține o cantitate de alune de 22% și în Germania 20%, pe când în Româania aceasta este de 17%. La fel se întâmplă și în cazul iaurtului Danone – Activia Nature. Procentul de Calciu prezent în produsele vândute în țara noastră este de 121%, mai puțin decât în Franța și Polonia, unde procentajul de Calciu ajunge la 168%, respectiv 148%.

Băutura răcoritoare Fanta Orange din rafturile magazinelor românești prezintă un conținut redus de suc din concentrat de portocale respectiv 5%, în comparație cu Italia 12%, Franța 10% și Spania 8%.

De asemenea, produsul alimentar Knorr Cub de pasăre prezintă un conținut de extract de carne de pasăre de 1% în Franța și Danemarca, în timp ce în România produsul vândut are în compoziție doar 0,1% carne de pasăre.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor din România, în colaborare cu Comisia pentru Politică Economică, Reformă şi Privatizare din cadrul Camerei Deputaţilor, a organizat marţi conferinţa pan-europeană „Consolidarea aplicării legislaţiei privind siguranţa produselor (alimentare şi nealimentare) în UE”.