ActiveWatch, Agenția de Monitorizare a Presei, a lansat raportul FreeEx cu privire la libertatea presei în România în perioada 2017-2018. Raportul a fost lansat cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei și cuprinde momentele cheie la care presa românească a fost supusă și situaţia libertăţii de exprimare în România.
ActiveWatch a constatat că puterea politică își intensifică dominația asupra presei, lăsând la susprafață doar presa Puterii și presa Opoziției.
„Totodată, anul 2017 a conturat și mai mult taberele, presa Puterii și presa de Opoziție fiind și mai ușor de identificat. În continuare, rămâne un mister dispariția, aproape până la extincție, a presei dedicată cetățenilor și interesului public, indiferent de ideologii și simpatii politice.” informează ActiveWatch pe site-ul oficial al agenției.”
Principalele evenimente din 2017-2018 cu impact asupra libertății de exprimare:
- Organele de ordine publică dau amenzi cetățenilor care le critică în spațiul online. O instanță a dispus dezactivarea unui cont de Facebook pentru postări jignitoare la adresa unui polițist. Un bistrițean a fost amendat de poliție cu 200 de lei pentru că folosit expresii și cuvinte jignitoare la adresa filialei PSD locale, într-o postare pe Facebook.
- Primăria Generală a Capitalei obstrucționează accesul cetățenilor și ziariștilor la informațiile de interes public și boicotează dreptul la organizarea de întruniri publice.
- Infiltrarea mass-media de către serviciile de informații a fost reconfirmată printr-un comunicat oficial al SRI.
- Patroni din presa centrală și locală au zeci de dosare instrumentate sau trimise în judecată de DNA, DIICOT și Parchetul General.
- Coaliția PSD-ALDE a schimbat conducerile TVR și SRR și a încercat să schimbe și conducerea AGERPRES, prin încercarea de amendare, într-o manieră retrogradă, a legii de funcționare a agenției naționale de presă.
- CNA a devenit mai activ, față de anul anterior, dar sancțiunile nu reușesc în continuare să descurajeze derapajele grave ale presei.
- În 2017, mai mulți jurnaliști au demisionat acuzând presiuni în redacții.
- În 2017, jurnaliștii au fost agresați, amenințați și insultați de oameni de afaceri, fotbaliști, politicieni, muncitori pe șantier, persoane publice, enoriași.
- Românii petrec mult peste media globală în fața televizorului.
Raportul integral poate fi citit aici: Raport FreeEx 2017-2018.
(Sursă foto: radiocluj.ro)