Regina-Mamă Elena: o copilărie tragică și o căsătorie eșuată Actual

Regina-Mamă Elena: o copilărie tragică și o căsătorie eșuată

Mama Regelui Mihai I, Regina Elena, va fi înmormântată alături de fiul său la Curtea de Argeș. Rămășițele sale vor fi aduse din Elveția pe data de 18 octombrie. Familia regală a anunțat doliu pentru trei zile, pe 18, 19 și 20 octombrie.

„Începând de astăzi, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena. Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie”, transmite Casea Regală printr-un comunicat, transmis duminică AGERPRES.

„Sâmbătă, 19 octombrie 2019, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8:00 la ora 10:00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire).”

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 12.00, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală, iar ceremonia de reînhumare va începe la ora 13.00. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

Regina Elena s-a stins din viață pe 18 noiembrie 1982, la Lausanne, Elveția

Sursa foto

Viața tragică a Reginei Elena

Prințesa Elena s-a născut pe 2 mai 1896, în Atena. Tatăl ei, Constantin I, a fost rege al Greciei între anii 1913-1917 și 1920-1922. Acesta a fost moştenitorul caselor regale din Danemarca şi Rusia, în timp ce mama ei, Sofia de Prusia, reprezenta latura occidentală a monarhiei europene prin alianţa cu familiile regale din Marea Britanie şi Germania. 

Deși a avut o copilărie pe care biografia o descrie ca fiind de basm, a avut neșansa de a trăi într-un moment istoric în care marile dinastii regale se prăbușeau sub presiunea nazismului sau a comunismului. A fost martoră la abdicarea forțată a tatălui, a soțului, a fratelui și a fiului ei

Regina-Mamă Elena a luat calea exilului de mai multe ori în viață. La vârsta de 14 ani, ea a ajuns pentru prima dată în exil, după o tentativă de lovitură militară menită a-l pune pe tron pe tatăl ei în dauna bunicului; s-a hotărât ca principele Constantin să petreacă un an cu familia sa în exil.

În 1917, regele Constantin al Greciei, tatăl Elenei, a fost forțat să abdice sub presiunea unui nou bombardament asupra Atenei, rege fiind numit fiul său, Alexandru. Atunci a început cel de-al doilea exil al Elenei care a plecat cu părinții săi la Lucerna, în Elveția.

Constantin I al Greciei și familia sa. Elena este în rândul de sus. La stânga sa sunt frații George și Alexandru; în rândul de jos, de la stânga: Paul, regina Sofia, regele Constantin I și Sofia. (sursă)

Căsătorie eșuată

Principesa Elena s-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol. La 25 octombrie 1921, principesa Elena l-a adus pe lume pe Mihai, la Castelul Foișor. Nașterea a fost prematură și foarte dificilă, viața mamei și copilului fiind în pericol. Din păcate, părinții lui au divorţat la 21 iunie 1928. Între 1940 şi 1947, Elena a fost Regina-mamă a României.

În viaţa Regelui Carol al II-lea au existat două Elene. Prima a fost soţia sa timp de şapte ani şi mama fiului său. Cea de-a doua, Elena Lupescu, i-a fost timp îndelungat amantă şi, spre finalul vieţii lui, soţie.

În perioada mariajului, relația dintre Carol și Elena s-a răcit din ce în ce mai mult, devenind la un moment dat inexistentă. Cum legătura sa extramaritală a devenit cunoscută, Carol s-a temut de repercusiuni şi a sfătuit-o pe amanta lui să părăsească ţara pentru a mai diminua din vâlva publică generată în jurul lor. Acesta a urmat-o la finele anului 1925, atunci când nimeni nu se aștepta la așa ceva. El şi-a anunţat părinţii că renunță la tron printr-o scrisoare, iar Micul Mihai a devenit, prin urmare, prinţ moştenitor.

Sursă foto

Regina Elena nu s-a lăsat doborâtă de suferință

„Regina Elena a avut o mare credinţă, despre care spunea că îi aduce putere, şi o calitate importantă, înţelepciunea. Regina-mamă a fost, pentru întreaga ei familie, un îndrumător plin de tact, nu pentru că ştia să dea sfaturi, ci pentru că poseda rara calitate de a ști să înveţi din propriile greşeli pentru a te forma ca om. Deşi nu a fost ocolită de suferinţă, ea nu s-a lăsat niciodată copleşită de amărăciune, o calitate pe care fiul său a moştenit-o. Totodată, rolul pe care l-a avut în familie, ajutându-şi fiul, Regele Mihai, să-şi păstreze dreapta judecată în momente dificile, a fost una dintre cele mai importante comori de care Regele şi ţara au beneficiat în acele vremuri,” scrie familiaregala.ro.