Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate secuiești Magazin

Rimetea, unul dintre cele mai frumoase sate secuiești

Satul Rimetea este considerat unul dintre cele mai frumoase sate secuiești din România. Se află în județul Alba, iar populația este formată din secui și sași. Localitatea, denumită și Torockó, se remarcă atât prin arhitectura tadițională a caselor, cât și prin frumusețea peisajului.

sate secuiești
Sursa foto

În ceea ce privește istoria locului, custodele muzeului etnografic din Rimetea, a oferit câteva informații pentru Radio România Internațional. „În satul Rimetea a fost exploataţie de minereu de fier. Din secolul al 14-lea până la finele secolului al 19-lea s-a lucrat în minerit. În acel timp satul nostru avea statut de oraş. Din 1666 avea statut de oraş până s-au închis minele de fier, până la începutul anilor 1900. Aici, în vremea mineritului erau colonizaţi meşteşugari saşi care s-au maghiarizat în timp. Influenţa lor se vede în arhitectură, în pictura pe mobilă şi chiar şi în portul tradiţional. Nu numai extracţia de minereu a fost la noi, ci şi toată prelucrarea. Erau topitorii, erau ciocane hidraulice şi ateliere meşteşugăreşti unde absolut totul s-a făcut şi cu produsele din fier, s-a făcut şi comercializare şi troc”, a spus Agneta Lassel.

Singurul sat distins cu premiul Europa Nostra

rimetea
Sursa foto

Rimetea se află la poalele Pietrei Secuiului, munții Trascăului. Este un sat ideal pentru cei care doresc să se reconecteze cu natura, fiind un punct de pornire pentru o mulțime de drumeții. Doritorii pot alege trasee care să îi poarte până la ruinele cetății din Colțești, până la Piatra Secuilor sau până la mănăstirile ortodoxe din Rimetea.

Rimetea face parte din categoria de sate secuiești care se bucură de popularitatea și de vizitele turiștilor din toată lumea. Localnicii sunt interesați de păstrarea tradițiilor și de conservarea locului. Casele tradiționale albe cu ferestre verzi și autenticitatea zonei te fac să crezi că pășești într-o altă lume.

Este singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. De asemenea, în 2012, a fost propus de Ministerul Culturii pentru a intra pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Se spune că la Rimetea soarele răsare de două ori, fapt care îi oferă un farmec aparte. Turiștii sunt așteptați să descopere poveștile și tradițiile unuia dintre cele mai frumoase sate săsești din România.

Citește și Biertan, satul medieval cu o poveste fascinantă.

Sursa foto