Senatul Argentinei a respins propunerea legalizării avortului Actual

Senatul Argentinei a respins propunerea legalizării avortului

BBC

În urma unei dezbateri ample, care a împărțit statul argentinian în două, senatul a respins o propunere legislativă ce însemna legalizarea avortului în primele 14 săptămâni de viață ale fătului.

După un șir de dezbateri maraton (ce au durat mai bine de 16 ore), 38 de senatori au votat împotriva inițiativei legislative, în timp ce în favoarea acesteia s-au declarat 31 de demnitari. Acest rezultat presupune faptul că inițiatorii proiectului de lege vor fi nevoiți să aștepte cel puțin încă un an pentru a putea relua procesul de adoptare cu privire la acest subiect.

În acest moment, avortul este permis în Argentina numai în cazul violurilor sau în momentul în care viața mamei este pusă în pericol.

După vot, mai mulți susținători ai adoptării legii s-au luat la bătaie cu forțele de ordine din Buenos Aires. Demonstrații ample de stradă, atât pro cât și contra propunerii, au avut loc în afara clădirii Parlamentului în timpul dezbaterilor finale.

Activiștii care s-au declarat împotriva adoptării acestei propuneri s-au declarat încântați de concluzia la care au ajuns senatorii: „Este o bucurie să constatăm că societatea noastră continue să se sprijine pe principii și fundamente solide”, a declarat unul dintre ei.

De partea cealaltă, cei care s-au declarat în favoarea adoptării legii avortului au încercat timp de mai mulți ani să treacă o astfel de propunere legislativă în Argentina, unde populația este predominant romano-catolică. Eforturile lor au primit un sprijin important în momentul în care președintele Mauricio Macri (care s-a declarat împotriva acestei propuneri), a făcut apel la Congres pentru a vota cu privire la această speță.

Cu toate acestea, cu un Senat mai degragă conservator, propunerea a părut întotdeauna că are șanse destul de mici de reușită. Printre cele 30 de femei din camera decizională, votul a fost perfect egal: 14 pro și 14 împotriva, cu o absență și o abținere.

foto