Sinuciderile, în scădere Actual

Sinuciderile, în scădere

Rata globală a sinuciderilor a scăzut cu mai mult de o treime din 1990, potrivit unei analize care subliniază diferențele profunde existente între numărul de bărbați și femei care aleg să își pună capăt vieții. Un studiu publicat în revista BMJ arată că 817.000 de persoane s-au sinucis în 2016, cu 6,7% mai multe cazuri decât în 1990.

Cu toate acestea, pe măsură ce populația globală a crescut în ultimele trei decenii, echipa de la Global Burden Disease – un proiect care urmărește toate cauzele morții din fiecare țară – a constatat că rata sinuciderilor a scăzut de la 16,6 la 11,2 cazuri de sinucidere la 100.000 de persoane.

„Sinuciderea este considerată o cauză a morții care poate fi prevenită, iar acest studiu arată că ar trebui să continuăm eforturile noastre de prevenire a acesteia”, a declarat Heather Orpana, cercetător științific la Agenția de Sănătate Publică din Canada și colaborator al studiului.

Organizația Mondială a Sănătății cataloghează sinuciderea ca fiind o problemă de sănătate publică și estimează că cel puțin 800.000 de persoane aleg să își pună capăt vieții în fiecare an.

În 2016, un total de 34,6 milioane de ani de viață au fost pierduți la nivel global din cauza sinuciderilor, adică vârsta la care au loc decesele în comparație cu speranța medie de viață într-o anumită regiune.

În plus, bărbații aveau mai multe șanse decât femeile să își pună capăt vieții în toate regiunile și în toate grupele de vârstă, cu excepția celor de 15-19 ani, deși analiza nu a putut să precizeze și motivul. La nivel global, bărbații au depășit cu mult femeile în ceea ce privește rata sinuciderilor, suferind 15,6 decese la 100.000 de persoane, comparativ cu 7,0 în cazul femeilor

Studiul a constatat că rata generală a mortalității, inclusiv toate cauzele deceselor, a scăzut cu mai mult de 30% din 1990, ceea ce se datorează faptului că din ce în ce mai puțini oameni trăiesc în sărăcie absolută și tot mai mulți au acces la servicii medicale.

(sursă foto: theguardian)