Sondaj printre expați: Germania, locuri de muncă bune, integrare socială deficitară Actual

Sondaj printre expați: Germania, locuri de muncă bune, integrare socială deficitară

Deutsche Welle

Germania este o locație bună pentru străinii care își caută un loc de muncă bun, potrivit unui studiu asupra vieții expaților. Dar marele dezavantaj este faptul că oamenii nu se simt ca acasă printre nemți.

Chirii mari, locuri puține în grădinițe și un cost al vieții din ce în ce mai ridicat sunt provocări dintre cele mai serioase pentru germani. De asemenea, sunt provocări și pentru expații care trăiesc în Germania. Numai că acestea nu sunt nici pe departe cele mai mari probleme cu care se confruntă expații în Germania: lipsa de prietenie a nemților față de străini reprezintă o provocare mult mai mare, potrivit unui sondaj printre expați al InterNations, o platformă pentru persoanele care muncesc și trăiesc în afara granițelor țărilor lor.

Anul acesta, rezultatele studiului au relevat un rating total scăzut al Germaniei față de anii precedenți, cea mai puternică economie europeană clasându-se pe locul 36 din 68 de destinații. În 2014, adică în urmă cu doar 4 ani, Germania a ocupat locul 12.

Astfel, nu mai puțin de 56% dintre cei intervievați au declarat că este dificil să îți faci prieteni în Germania, printre localnici. Iar acest lucru este cauzat în mare măsură și de dezbaterile foarte multe pe mrginea migranților care au avut loc în ultimii ani. Și nici chiar reputația țării de a oferi un trai decent și condiții de viață dintre cele mai bune nu a putut combate probema de adaptabilitate socială. Cu toate acestea, 300.000 de muncitori din Uniunea Europeană vin în Germania în fiecare an pentru a se angaja, iar acest trend nu pare să dea semne să se schimbe prea curând.

Muncitorii din străinătate sunt foarte importanți pentru Germania, din moment ce țara se confruntă în această perioadă cu o criză a muncitorilor calificați. Iar din aceste motive, Germania ar trebui să adopte o atitudine ceva mai tolerantă față de străini, sunt de părere experții din domeniul forței de muncă.

foto