Studiu: copiii sunt cei mai vulnerabili în cazul dezastrelor naturale sau a conflictelor armate Actual

Studiu: copiii sunt cei mai vulnerabili în cazul dezastrelor naturale sau a conflictelor armate

Studiul privind Riscurile la care este expusă omenirea (World Risk Report) din acest an se concentrează în principal pe problemele cu care se confruntă copiii. În războaie, conflicte ori dezastre naturale aceștia  sunt, de departe, oamenii cei mai vulnerabili. Așadar, care sunt recomandările raportului prezentat?

În luna aprilie a anului 2016, zona de nord vest a Ecuadorului a fost lovită de un cutremur uriaș, ce a avut o magnitudine de 7.8 grade pe scara Richter. Mai mult de 660 de oameni au murit, iar peste 80.000 și-au pierdut casele. În același timp, aproximativ 560 de școli au fost distruse total sau doar parțial.

Copiii au fost cei care au suferit, în principal. Mulți dintre ei și-au pierdut părinții și s-au văzut din acel moment singuri pe lume. Din acel moment, misiunea autorităților și a organelor abilitate a fost una extrem de dificilă: aceea de a sprijini acele suflete singure, neajutorate și complect dezorientate.

Ce se întâmplă cu copiii după catastrofe de asemenea proporții este principala preocupare a Raportului World Risk de anul acesta, făcut cunoscut publicului de Universitatea Ruhr din Bochum și Bündnis Entwicklung Hilft, o alianță dintre două organizații germane.

„Copiii, în particular, au fost afectați serios afectați de dezastrele naturale și aceștia sunt expuși mai mult riscurilor decât adulții, deoarece ei nu sunt suficient de puternici din punct de vedere fizic”, a declarat pentru Deutsche Welle Peter Mucke, directorul executiv al celor două organizații care s-au ocupat de publicarea studiului și de cercetarea problemei în cauză. Apoi, copii nu sunt la fel de bine protejați nici atunci când vine vorba din punct de vedere legal: „Copiii sunt mai puțin capabili să își ceară drepturile, chiar dacă acestea sunt protejate de Convenția pentru Drepturile Copilului”, a mai adăugat oficialul. „Pentru copii, cea mai dificilă perioadă este cea care survine după ce a avut loc dezastrul”.

Raportul pe care l-am citat mai sus mai subliniază faptul că numărul regiunilor care prezintă riscuri ridicate de conflicte armate și alte dezastre de mare anvergură se află în creștere.