Superstiții și tradiții de Revelion ale românilor Actual

Superstiții și tradiții de Revelion ale românilor

Românii sunt unii dintre cei mai riguroși oameni când vine vorba de superstiții și tradiții de Revelion. Așa se face că, într-una dintre ședințele de redacție ale Onlime, una dintre colegele noastre ne-a inspirat să scriem despre ce superstiții și tradiții au românii de Anul Nou. Și am fost impresionați de numărul acestora și de cât de inventivi este acest popor când vine vorba de astfel de lucruri.

Superstiții și tradiții de Revelion

Una dintre cele mai cunoscute superstiții este cea legată de banii din buzunar. Se spune că trebuie să ai bani la tine pentru a avea parte de un nou an bogat. Din aceeași categorie face parte și faptul că nu trebuie să intri în noul an cu vreo datorie.

Mulți nu știu că artificiile de la miezul nopții au rolul de a alunga spiritele rele din noul an. De asemenea, acestea pot fi alugate și dacă purtăm o căpățână de usturoi în buzunarul hainei.

De Revelion, o altă superstiție spune că în prima zi a anului nu se aruncă niciodată nimic din casă. Nici măcar gunoiul. Astfel, norocul va rămâne în căminul nostru pentru încă un an.

Superstițiile mai spun și că prima persoană care trece pragul casei pe 1 ianuarie trebuie să fie bărbat pentru a aduce noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă e blondă sau roșcată, ghinionul ne va urmări tot anul.

Nu mulți știu că la miezul nopții ușa casei trebuie să fie deschisă pentru a îi permite vechiului an să plece.

Purtatul unei haine noi sau roșii la cumpăna dintre ani este din nou o superstiție bine cunoscută de români. Roșul atrage energii pozitive.

Sorcova și Plugușorul sunt cele două colinde care ne trec pragul în noul an și care ne încântă de fiecare dată.

De Revelion nu se plânge, pentru a nu avea parte de un an nou trist, plin de evenimente neplăcute.

sursa foto