Tăcerea e de aur, dar pentru alții. Cazul Șerban Huidu Actual

Tăcerea e de aur, dar pentru alții. Cazul Șerban Huidu

Emisiunea „Politică și delicatețuri” a lui Mircea Dinescu de la Televiziunea Română ar fi putut săptămâna aceasta să se numească foarte bine și „Procesul Etapei”. Sau „Recursul Etapei”. Asta pentru că ultima ediție l-a avut invitat pe Șerban Huidu, iar acest lucru a declanșat pe YouTube, acolo unde a fost publicată emisiunea, un tsunami de dislike-uri, injurii și judecăți la adresa invitatului și a gazdei. Nu ne vom opri asupra factorului declanșator al acestui tip de comportament, ci asupra comportamentului în sine, atât al anonimilor nervoși, cât și al lui Șerban Huidu, care, după cum veți vedea, nu s-a putut abține să nu interacționeze, deloc elegant, cu injuriile internauților.

O vorbă înțeleaptă spune că vorba dulce e de argint, iar tăcerea e de aur. Păcat, totuși, că la teorie stăm atât de bine, pe când în practică facem totul pe dos.

La doar 24 de ore de la publicarea emisiunii pe contul oficial de YouTube al Televiziunii Române, comentariile s-au transformat într-un fluviu de mizerie. Câteva exemple, pentru care ne cerem scuze, dat fiind limbajul subruban, mai jos:

Din păcate, unora le este greu să stea în banca lor în astfel de momente, care au un context extrem de sensibil în spate. Iar aici ne referim atât la comentatorii care au sărit la jugulara lui Huidu pentru a-l judeca și a-l înjura în ultimul hal, cât și la răspunsurile prezentatorului de radio și televiziune, care pur și simplu nu vrea să înțeleagă că nu (mai) este în postura de a se afișa public cu atâta dezinvoltură.

Situația asta nu se va îndrepta niciodată, pentru că scandalul și urmările lui au fost mult prea mari pentru a putea fi șterse cu buretele atât de ușor din memoria colectivă, iar singurul care poate evita ieșiri și situații atât de stânjenitoare precum este cea de la emisiunea lui Dinescu este însuși Șerban Huidu. Vedeta de televiziune a greșit de două ori: a acceptat să iasă din nou la televiziune și a răspuns înjurăturilor într-un mod josnic, dacă ne referim la contextul în care i se zbate viața de câțiva ani. Dacă rămânea în banca lui și se retrăgea așa cum a promis, poate că era uitat deja.