Teatrul e mai important decât crede statul român Opinii

Teatrul e mai important decât crede statul român

Nu ar trebui să ne mai mirăm de ce țara asta este atât de bolnavă. Doar uitați-vă la ce consideră Guvernul ca fiind esențial și neesențial pentru populație. Uitați-vă cât de diferit se aplică măsurile de relaxare în funcție de domeniile de activitate și veți înțelege mai bine.

Nu poți tu guvern să spui că deschiderea teatrelor și cinematografelor nu este posibilă din cauza riscului de infectare, dar să permiți accesul în avioane, de exemplu. Nu poți tu guvern să deschizi bisericile și mall-urile, dar să continui să atenționezi că deschiderea sălilor de spectacol reprezintă un risc prea mare. Ministrul Sportului deja pare a fi găsit o soluție de a permite oamenilor să umple un sfert din fiecare stadion, spre exemplu. Autobuzele sunt burdușite de oameni cu și fără mască. Metroul geme de atâta lume. Vorbim de sute de mii de oameni care se află în orice moment în spații publice închise, expuși unor riscuri MAI MARI decât ar fi cei care ar merge la teatru sau film, într-o sală doar pe o treime plină, de exemplu. Este un nonsens tot ce se întâmplă, iar asta o spun inclusiv medicii epidemiologi. Dar cine să-i asculte…

În Italia și Franța, cultura a fost unul dintre primele domenii care s-au bucurat de relaxare. Și nu pentru că sunt ei înfumurați, după cum cred românașii cu două cărți citite toată viața, ci pentru că după o perioadă atât de stresantă, în care mințile populației aproape că au cedat, e nevoie de medicament. E nevoie de evadare, de vindecare a gândurilor și spiritului. E nevoie de alternativă la urât. Da, majoritatea covârșitoare consideră teatrul și filmul ca fiind neesențiale și mofturi ale unei mici părți a societății. Doar că uitați-vă la țările pe carte tânjim să le ajungem din urmă. Ei sunt unde sunt și noi suntem unde suntem și pentru că avem grijă diferit de mințile și sufletele noastre.

Credeți că în România educația reprezintă o problemă? Dar spiritul civic? Dar respectul față de cei din jur? Dacă da, priviți doar cât se citește și cât se merge în sălile de spectacol. În acea statistică găsiți răspunsul.