Val de căldură nemaiîntâlnit în lume: cum ne protejăm? Magazin

Val de căldură nemaiîntâlnit în lume: cum ne protejăm?

Cei mai mulți dintre noi ne bucurăm mai degrabă de zilele călduroase și însorite decât de cele ploioase și răcoroase, chiar dacă în spatele acestui lucru nu se ascunde întotdeauna o realitate tocmai plăcută. Începând cu luna iunie a anului 2018, numeroase regiuni de peste tot din lume s-au confruntat cu temperaturi infernale, care au condus la incendii de vegetație și au omorât sute de oameni.

Cel mai canicular an care a fost înregistrat vreodată a fost 2016, din cauza combinației a doi factori foarte importanți: încălzirea globală și cazul uraganului El Nino. Chiar dacă anul 2018 nu s-a anunțat a fi unul de aceeași condiție, luna iunie s-a înregistrat ca fiind una dintre cele mai călduroase din istorie.

Un val de căldură descrie o perioadă de timp de cel puțin cinci zile cu o temperatură cu minimum 5 grade peste cea medie. Zilele cu temperature caniculare extreme apar mai degrabă sporadic, fără a avea legătură cu aceste valuri de căldură sau cu încălzirea globală. Cu toate acestea, un trend este clar: ca rezultat al schimbărilor de ordin climatic, ne putem aștepta la mai multe valuri de căldură extreme. Iar acest lucru a fost confirmat chiar de Clare Nullis, ofițer media la Organizația Meteorologică Mondială, pentru Deutsche Welle.

Pentru un european din sud, 30 de grade Celsius nu reprezintă nimic special. Dar, pentru britanici de exemplu, această temperature este cu siguranță una greu de suportat, având în vedere că în luna iunie ei nu se confruntă cu mai mult de 20 de grade. Anul acesta, însă, pe 28 iunie, Glasgow din Scoția a înregistrat cea mai călduroasă zi de iunie din istoria sa, cu 31,9 grade Celsius, în timp ce orășelul irlandez Shannon a stabilit același record pe plan local cu 32 de grade Celsius. În același timp, germanii au avut temperaturi de peste 30 de grade în lunile mai și iunie, în timp ce data de 4 din luna iulie a făcut istorie în Georgia, cu cele 40,5 grade.

Nici America de Nord nu a scăpat de valul de căldură atât de sufocant. Denver și Los Angeles se numără printre orașele din Statele Unite care au cunoscut noi recorduri în ceea ce privește temperaturile. La fel și Montreal în Canada, unde ziua de 2 iulie a fost cea mai călduroasă din ultimii 147 de ani. Din păcate, aici valul de căldură a omorât peste 70 de persoane. La fel s-a întâmplat și cu termometrele din Japonia, Rusia și Algeria…

Specialiștii sunt de părere că, dacă sistemele de sănătate ar fi fost mai bine pregătite și coordonate cu sistemee meteorologice, am fi avut mai puțin de suferit. Aceștia sunt de părere că de acum încolo un rol determinant în sănătatea oamenilor și lupta acestora cu schimbările climatice o va avea dezvoltarea inteligentă a orașelor cu asimilarea în interior acestora a cât mai multor spații verzi și a “coridoarelor de vânt”, care vor face viața oamenilor mult mai plăcută.

foto