Vaticanul are echipă de atletism Sport

Vaticanul are echipă de atletism

Vaticanul a anunțat, în mod oficial, că și-a format o echipă de atletism cu scopul de a concura în competiții internaționale, ca parte a unui acord semnat cu Comitetul Olimpic Italian.

Aproximativ 60 de alergători, reprezentați ai Sfântului Scaun – membri ai gărzii elvețiene, preoți, măicuțe, farmaciști și un profesor în vârstă de 62 de ani care lucrează la Biblioteca Apostolică a Vaticanului – fac parte din prima echipă de atletism acreditată a micuțului stat papal, numită Atlethico Vatican. Acest demers este cea mai nouă formă prin care Vaticanul și-a propus să promoveze, pe termen lung, sportul ca instrument de dialog, pace și solidaritate.

Datorită înțelegerii cu Comitetul Olimpic Italian (CONI), echipa Vaticanului este acum afiliată Asociației de Atletism din Italia și își dorește să se alăture Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism. Reprezentanții echipei speră să concureze în competiții internaționale, inclusiv la Jocurile Statelor Mici ale Europei, competiție deschisă statelor care au mai puțin de 1 milion de locuitori, dar și la Jocurile Mediteraneene.

„Visul pe care l-am avut a fost acela de a vedea steagul Sfântului Scaun alături de steagurile altor delegații prezente la deschiderea Jocurilor Olimpice”, a declarat Melchor Jose Sanchez de Toca y Almeda, președintele echipei și șeful departamentului de sport al Vaticanului din cadrul Ministerului Culturii. Însă, el a adăugat că, pentru început, Vaticanul își dorește să participe la competiții cu valoare culturală sau simbolică.

Căpitanul echipei, Michela Ciprietti, a declarat că obiectivul lor este de a promova cultura și, totodată, de a răspândi un mesaj de solidaritate și luptă împotriva rasismului și a violenței de toate tipurile.

În ultimii ani, Vaticanul și-a format echipe neoficiale de fotbal și o echipă de cricket, care participă anual la turnee sportive desfășurate în Marea Britanie, scopul acestora fiind de a consolida relațiile cu biserica anglicană.

(sursă foto: foxnews)