Cea mai așteptată perioadă a anului ne bate la ușă. Sărbătorile de iarnă sunt prilej de bucurie pentru toată lumea. La noi în țară, cu atât mai mult, cu cât în România sunt păstrate încă o mulțime de datini, tradiții și obiceiuri, care în alte părți au fost date uitării de mult.
În țara noastră, pregătirea sărbătorilor de iarnă reprezintă poate cea mai frumoasă perioadă de peste an pe care o petrecm cu toții în sânul familiei, lângă cei dragi, indiferent că aceștia locuiesc în restul anului în străinătate sau în alte orașe din România. Este momentul mirosurilor îmbietoare, a inocenței copilăriei, a amintirilor de peste an și a liniștii sufletești.
Sfântul Nicolae este cel care dă tonul acestei stări de bine ce ne bucură întreaga familie vreme de o lună de zile. Începându cu data de 6 decembrie, putem spune fără să greșim că au început Sărbătorile de Iarnă. Copiii își dau ghetuțele cu cremă și si le aranjează frumos și ordonat la ușa de la intrare, în speranța că Moș Nicolae îi va vizita și le va umple încălțările cu dulciuri și bunătăți. Dar, bineînțeles, pentru ca acest lucru să se întâmple cei mici trebuie să fi fost cuminți peste an și să se fi comportat ireproșbil în relația cu fmailia și cu prietenii. Pentru că nu de puține ori s-a demonstrat că Moș Nicolae știe și să îi atenționeze pe cei care nu au fost tocmai cuminți, lăsându-le în ghete nuiele drept pedeapsaă pentru năzbâtiile pe care le-au făcut în ultimul an. Și, după cum cunoaștem prea bine cu toții, nimeni nu își dorește să primească o nuia de la Moș Nicolae când este copil!
Așadar, în așteptarea Moșului, în timp ce pregătim ghetuțele celor mici și lăsăm pe foc bunătățile pe care le pregătim pentru mâine, putem asculta cele două colinde de mai jos, închinate Sfântului Nicolae: