Vitaminele. Funcția acestora și alimentele în care le găsim Actual

Vitaminele. Funcția acestora și alimentele în care le găsim

Vitaminele sunt esențiale pentru sănătatea organismului. De aceea vă prezentăm funcția lor și în ce alimente le găsim.

Vitamina A – este esențială pentru o vedere bună, sănătatea pielii, oase, dinți și funcția imunologică. Sursele cele mai bune de unde putem să o asimilăm sunt: peștele, ouăle, laptele, morcovul, ficatul, cartoful dulce, dovleacul și spanacul.

Vitamina B1 (hiamina) – ajută la convertirea mâncării în energie și la buna funcționare a funcției nervoasă. Se găsește în: carnea de porc, soia, pepene, roșii și spanac.

Vitamina B2 (riboflavina) – este esențială în convertirea mâncării în energie și pentru sănătatea pielii, păr, sânge și creier. Se găsește în: carne, făină și scoici.

Vitamina B3 (niacina) – este esențială în convertirea mâncării în energie și pentru sănătatea sistemului nervos. Se poate asimila din: carnea de vaca, de pui, creveți, avocado, alune și spanac.

Vitamina B6 (pridoxina) – ajută la producția de celule roșii în sânge, crește pofta de mâncare, oferă un somn odihnitor și o stare de bine. Se găsește în: carne de pui, tofu, banane,
pepene roșu, pește și legume.

Vitamina B7 (biotina) – este esențială în convertirea mâncării în energie și ajută la spargerea celulelor de glucoza. Se asimilează din: făină, migdale, ouă și pește.

Vitamina B9 (folat) – este vitală pentru crearea de celule noi. Se găsește în: legume, spanac, roșii și în sparanghel.

Vitamina B12 – ajută la spargerea aminoacizilor, acizilor grași și ajută la crearea de celule roșii de sânge. Se poate asimila din: lactate, carne de oaie, porc, pui, pește și ouă.

Vitamina C – funcționează ca un antioxidant, ajută la producerea de celule noi și întărește sistemul imunitar. Se poate asimila din citrice, fructe, broccoli, spanac și roșii.

Vitamina D – întărește oasele, sistemul imunitar și dinții. Se poate asimila din ouă, pește și razele soarelui.

Vitamina E – ajută la stabilizarea membranelor celulelor și acționează în organism ca antioxidant. Se asimilează din nuci, avocado, tofu, făină și semințe.

Vitamina K – ajută la coagularea sângelui. Se găsește în broccoli, ficat, varză de Bruxelles și în salata verde.

În farmacii, se găsesc fie separat, fie toate într-o singura pastilă. Aceste vitamine sintetice nu ar trebui consumate decât la recomandarea unui doctor chiar dacă aveți anumite carențe.

Citește și Beneficiile consumului de Omega-3 zilnic.

Sursa foto