Vizita lui Kim Jong Un în China, confirmată. Liderul nord-coreean nu exclude să renunțe la programul nuclear Actual

Vizita lui Kim Jong Un în China, confirmată. Liderul nord-coreean nu exclude să renunțe la programul nuclear

Liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a efectuat săptămâna aceasta o vizită surprinzătoare în China, conform agenției de presă Xinhua, coordonată de la Beijing. Confirmarea pune punct unui val de speculații cu privire la eventuala primă vizită în străinătate a lui Kim Jong Un din momentul când a preluat puterea în 2011, care s-ar fi produs cu ajutorul unui tren blindat, anunță Deutsche Welle.

Kim s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping în Beijing, unde gazdele au organizat un banchet în onoarea lui și a soției sale, Ri Sol Ju.

„Am purtat discuții productive cu partenerii chinezi în vedera dezvoltării relațiilor dintre cele două partide și dintre cele două țări, despre situațiile din cele două state și despre menținerea păcii și stabilității în Peninsula Coreeană”, a conchis Kim Jong Un. Totodată, presa chineză subliniază și faptul că președintele Xi a fost invitat de omologul său într-o vizită în Coreea de Nord, pe care a acceptat-o „cu plăcere”.

Referitor la problema programului nuclear, președintele Coreei de Nord a subliniat: „Putem rezolva această situație dacă Statele Unite și Coreea de Sud răspund eforturilor noastre cu bunăcredință, creează o atmosferă de pace și stabilitate, în timp ce iau măsurile care se impun pentru a menține aceste lucruri”.

SUA și Coreea de Sud au anunțat că au primit informații din partea statului chinez cu privire la vizita lui Kim, dar nu au oferit comentarii. Pe de altă parte, prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a spus că de la Tokyo se așteaptă ca aceste lucruri să fie rezolvate într-o manieră cât se poate de serioasă și că nu este important dialogul doar de dragul de a o face.