Utilizarea ofenselor antisemite a crescut cu 10 procente în Germania în anul 2018, în timp ce atacurile violente ce au la bază antisemitismul au fost cu 60% mai multe anul trecut decât în cel precedent, au relevat statisticile din domeniul criminalității.
Poliția a înregistrat 1646 de cazuri care au avut la baza lor ura față de evrei, s-a arătat într-o poziție guvernamentală venită ca urmare cererii clarificărilor de către partidul Die Linke (extremă stânga), prin vocea avocatului Petra Pau.
Dintre acestea, 62 au fost cazuri de violență ce s-au soldat cu 43 de persoane rănite, cifră mai mare decât ceea ce s-a întâmplat în 2017, când numărul a astfel de cazuri a fost de doar 37.
Germania, precum și celelalte țări occidentale, a observat cum, în ultimii ani, pe fondul schimbării climatului politic și a polarizării din ce în ce mai evidente a acestuia, rasismul și discursurile antisemite se află pe un trend ascendent.
Un influx masiv de refugiați musulmani și migranți în Germania începând din anul 2015 a condus la creșterea popularității extremei dreapta și a partidelor anti imigranți, precum este cazul Alternativei pentru Germania, care, începând cu anul 2017, este cea mai puternică voce a opoziției din Parlament.
Liderii acestui partid, pe lângă discursurile anti Islam și împotriva multiculturalismului au susținut chiar și faptul că Holocaustul nu există. Coliderul partidului, Alexander Gauland, s-a referit la atrocitățile comise de naziști ca la „o mică pată de găinaț într-o istorie de succes de peste 1000 de ani a Germaniei”.