Wikipedia, blocată în Venezuela Actual

Wikipedia, blocată în Venezuela

Venezuela a blocat accesul cetățenilor la platforma Wikipedia, cea mai mare enciclopedie online gratuită, devenind a doua țară care ia această măsură, după Turcia.

Potrivit NetBlocks, o organizație pentru apărarea drepturilor digitale care urmărește constant restricțiile referitoare la internet, a făcut public faptul că, începând cu data de 12 ianuarie, CANTV, cel mai mare furnizor de telecomunicații din Venezuela, a blocat accesul la Wikipedia în toate limbile. Această interdicție a fost descoperită după ce s-a încercat accesarea platformei de peste 60.000 de ori din 150 de locații diferite din țară folosind mai mulți furnizori.

Aproximativ 16 milioane de oameni au acces la internet în țara sud-americană devastată de sărăcie și care, în prezent, se confruntă cu o criză politică, în timp ce liderul Nicolas Maduro încearcă să se agațe de putere după o realegere extrem de contestată anul trecut. Wikipedia adună, în medie, 60 de milioane de vizualizări din Venezuela în fiecare lună.

Potrivit organizației NetBlocks, interdicția a fost cel mai probabil impusă după ce un articol de pe Wikipedia l-a numit pe Juan Guaidó ca fiind cel de-al 51-lea președinte al Republicii Bolivariene a Venezuelei, ignorându-l pe Maduro.

În luna mai, Nicolas Maduro a câștigat alegerile prezidențiale, în urma unei campanii pe care oponenții săi politici și multe voci din afara țării o consideră nelegitimă. Candidații partidelor populare au fost împiedicați să participe în cursa electorală, iar cele mai mari partide antiguvernamentale au boicotat alegerile.

Maduro este al doilea președinte, după Recep Tayip Erdogan, care blochează în totalitate Wikipedia. Autoritățile de la Ankara au interzis accesul la enciclopedia Wikipedia în aprilie 2017 ca urmare a unor articole în care guvernanții turci erau acuzați de sprijinirea grupării teroriste ISIS în Siria. Însă, acesta nu este primul astfel de episod. Anterior, numeroși activiști au acuzat autoritățile turce de blocarea accesului la rețele sociale precum Twitter sau Facebook.

(sursă foto: newsweek)