Ziua Drapelului Național al României. Semnificația culorilor tricolorului Magazin

Ziua Drapelului Național al României. Semnificația culorilor tricolorului

Ziua drapelului național al României este sărbătorită în fiecare an pe 26 iunie. Această zi specială a fost proclamată prin legea nr. 96, pe 20 mai 1998. Ziua drapelului României marchează decizia guvernului revoluționar provizoriu din 1848 prin care tricolorul este adoptat drept steagul tuturor românilor. Guvernul revoluționar din 1848 a decis ca tricolorul să aibă culorile albastru închis, galben deschis și roșu carmin, dispuse vertical. De asemenea, drapelul era inscripționat cu deviza „Dreptate, Frăţie”.

Steagul Revoluției Române de la 1848
Steagul Revoluției Române de la 1848 din Țara Românească
Sursă foto

Drapelul României, alături de stemă, sigiliu şi imn, este un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că “drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

De-a lungul anilor, drapelul României a suferit modificări, odată cu schimbările regimurilor politice. Cu toate acestea, modificările nu au fost majore.

Semnificația culorilor de pe Drapelul României

Drapelul României
Sursă foto

Culorile de pe steagul României au o semnificație profundă. Albastrul simbolizează seninul cerului, al cugetului şi gândirii neamului românesc, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei. Galbenul exprimă grandoarea ţării, prestigiul şi virtutea. Roşul semnifică sângele înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea faţă de neam şi de ţară să fie la fel de aprinsă ca focul roşului din steag.

Scurt istoric al Drapelului României

Culorile tricolorului s-au regăsit pe steaguri sau stindarde încă din vremea lui Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul. Stindardul aparținând lui Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluţiei de la 1821, îi reprezenta pe arhanghelii Mihail şi Gavril.

Cu toate acestea, istoria Drapelului României a început în 1834, când Alexandru Ghica Vodă, domnitorul Ţării Româneşti, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”.

În 1848, tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii și steagul naţional al tuturor românilor de către Guvernul provizoriu de la București, după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu.

Citește și Cum arăta Cazinoul din Constanța înainte să cadă în paragină. Fotografii de colecție.

Sursă foto