Natura începe să se trezească la viață și odată cu ea și noi. Parcă avem mai multă energie și devenim mai activi. Primăvara este și momentul mult așteptat în care ne reîntoarcem pe banca din parc pentru a ne bucura de lectură.
Iată 10 cărți de citit în această primăvară:
1. Cum să oprești timpul – Matt Haig
Este un roman de dragoste care te va fascina prin povestea uimitoare a lui
Tom Hazard, un bărbat de 41 de ani diagnosticat cu o boală extrem de rară care îl împiedică să moară de câteva secole. Tom l-a văzut pe scenă pe Shakespeare, a călătorit alături de Căpitanul Cook și a băut cocktailuri cu Fitzgerald. Singurul lucru pe care nu trebuie să îl facă este să se îndrăgostească. Cartea are la bază o poveste nebunească și dulce-amară despre cum te poți pierde și regăsi.
2. Oscar și Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt
În cel mai citit roman al autorului, personajul principal este un copil de doar 10 ani care din cauza unei boli grave trăiește într-un spital. Deși cei din jur îi ascundeau diagnosticul, băiatul a aflat din întâmplare că este bolnav de leucemie și că mai are doar câteva săptămâni de trăit. Furios, Oscar refuză să mai vorbească cu cei din jurul său, ce excepția lui Tanti Roz, o infirmiera bătrână voluntară cu un trecut exotic, care câștigă încrederea băiatului surprinzându-l mereu cu povești moderne.
3. Acolo unde femeile sunt regi – Christie Watson
Cartea vorbește despre iubirea materna în cele mai diversificate reprezentări ale sale, dar prezintă și lumea exotică a Nigeriei, cu senzațiile, culorile și mirosurile care o definesc.
4. Să nu mă părăsești – Kazuo Ishiguro
Tragic, emoționant, tensionat și cu un final surprinzător, Să nu mă părăsești este unul dintre cele mai bune romane al lui Ishiguro.
Rafinamentul şi sensibilitatea autorului dau naştere unei tulburătoare poveşti de dragoste, ai cărei protagonişti sunt trei tineri care fac parte dintr-o categorie aparte de fiinţe umane: „donatori”, clone, nimic altceva decât produse de laborator, menite să furnizeze organe de schimb pentru oamenii „adevăraţi”.
5. Portretul lui Dorian Gray – Oscar Wilde
Subjugat de farmecul propriului portret, pictat de prietenul său Basil Hallward, Dorian Gray face un pact faustic, vânzându-şi sufletul în schimbul frumuseţii şi tinereţii veşnice. Sub influenţa lui Lord Henry Wotton, el ajunge să ducă o viaţă dublă, dedicându-se tuturor plăcerilor interzise, dar păstrând aparenţele unei vieţi respectabile. În timp ce se afundă în această existenţă promiscuă, Dorian rămâne neatins de semnele degradării fizice şi morale, care însă încep să se ivească pe chipul său zugrăvit în tabloul lui Basil.
6. Kafka pe malul mării – Haruki Murakami
Romanul Kafka pe malul mării este o poveste plină de fantezie despre aventurile unui adolescent care pleacă de acasă în căutarea mamei și a surorii dispărute cu mult timp în urmă. În carte se relatează și o serie de coincidente care-l leagă pe tânăr de un vagabond pe nume Nakata, ce suferea din cauza unei traume din timpul războiului.
În universul construit de Murakami, pisicile vorbesc, peștii cad din cer, iar spiritele își părăsesc trupul, mânate de nevoia de dragoste sau de sânge.
7. Despre dragoste și alți demoni – Gabriel Garcia Marquez
În 1942, într-o mănăstire din Columbia, sunt scoase la lumină rămăşiţele lumeşti ale unei adolescente, Sierva Maria de Todos Los Angeles. Splendida ei podoabă capilară măsoară douăzeci şi doi de metri lungime… Să fie oare această descoperire fructul imaginaţiei înflăcărate a autorului? Reală sau fictivă, ea reprezintă punctul de plecare al unei inedite poveşti de dragoste.
8. Sticletele – Donna Tartt
O poveste plină de suspans, meșteșugită meticulos, asemenea unui tablou flamand, despre iubire și artă, despre pierdere și obsesie, despre supravietuire și modelarea propriului destin, toate supuse întorsăturilor imprevizibile și nemiloase ale sortii. Theo Decker, un adolescent de 13 ani din New York, supraviețuiește ca prin minune unei explozii care îi omoară mama într-un muzeu de artă și intră fără voia lui în posesia unui mic tablou fascinant, preferatul mamei sale.
9. Blândețea nopții – F. Scott Fitzgerald
Plasat în peisajul spectaculos al Rivierei franceze în anii 1920, Blândețea nopții este povestea romantică și tragică a actriţei Rosemary Hoyt și a cuplului din înalta societate Dick și Nicole Diver. Dick, un tânăr psihiatru strălucit, este în aceeași măsură soţul și medicul lui
Nicole, a cărei avere îl abate din drumul său și a cărei putere crește în detrimentul vitalităţii lui, făcându-l să se îndrepte către un final tragic.
10. Grădina Raiului – Ernest Hemingway
Îmbinând într-o manieră încântătoare scenele încărcate de erotism, pasajele descriptive și reflecțiile asupra artei scriiturii, Grădina Raiului abordeaza una dintre temele predilecte ale literaturii universale: pierderea inocenței. Romanul relateaza experiențele dezastruoase ale unui tânăr cuplu american din anii ’20, scriitorul David Bourne si soția sa, Catherine, aflat într-o luna de miere prelungită pe Riviera franceză.