10 cărți de citit în luna noiembrie Magazin

10 cărți de citit în luna noiembrie

Sezonul cititului în pătură, savurând un ceai aromat a început. Dacă încă nu te-ai hotărât ce să citești în această toamnă, noi vă sugerăm 10 cărți pefecte pentru acest sezon. Uită de frigul de afară și intră în lumea literaturii.

1. Cel care mă așteaptă – Parinoush Saniee

Romanul istoric care a fost interzis de două ori de regimul iranian prezintă destinul unei femei din Iran care înainte de revoluția iraniană a fost obligată să se descurce singură, cu trei copii, într-un oraș dezbinat de conflicte politice și religioase.

2. Sub un cer sângeriu – Mark Sullivan

Inspirat din fapte reale, romanul  vorbește despre curajul incredibil și rezistența unui tânăr în timpul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istorie. Destinul tânărului Pino Lella este schimbat complet de instalarea celui de-al Doilea Război Mondial.Casa lui este distrusă de bombardamentele Aliaților și se alătură unei reţele clandestine care îi ajută pe evrei să se refugieze traversând Alpii din Italia către Elveția. În haosul la care ia parte, tânărul italian se îndrăgostește de Anna, o văduvă frumoasă, cu șase ani mai mare decât el.

3. Plânsul lui Nietzsche – Irvin D. Yalom

Povestea romanului gravitează în jurul filozofului care a marcat Europa modernă, Friedrich Nietzsche. Alți protagoniști ai romanului sunt Sigmund Freud, Joseph Breuer, mentorul lui Freud şi unul dintre întemeietorii psihoterapiei, şi fascinanta Lou Andreas-Salomé, muza capricioasă a lui Nietzsche. „Plânsul lui Nietzsche” împletește adevărul istoric şi ficţiunea în atmosfera Vienei la sfârși de secol.

4. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami

Romanul care-și împrumută titlul de la un hit al formației Beatles, Norwegian Wood, are ca fond atmosfera social-politică agitată a anilor ’60. Povestea lui Toru Watanabe urmărește firul implicațiilor psihologice născute din dragostea imposibilă pentru iubita prietenului mort. Totul se petrece pe fundalul unor episoade marcate la tot pasul de scene erotice în camere de cămin studențesc, de afișe si discuri cu Jim Morrison, Miles Davis sau Bach.

5. Regina Roșie – Victoria Aveyard

Lumea lui Mare Barrow este împărțită în două, după culoarea sângelui: cei cu sângele comun, roșu, îi servesc pe cei cu sânge argintiu, elita societății, cei care sunt dotați cu puteri supraumane. Mare face parte din roșii și-și duce traiul de pe o zi pe alta, ca hoț într-un mic sat de la țară, până când destinul o aduce în fața regelui, a reginei și a tuturor nobililor, unde ea descoperă că este și rosie, dar și argintie, având puteri nebănuite.

Regina Roșie este prima parte din seria cu același nume, fiind urmată de Sabia de SticlăColivia Regelui și War Storm.

6. …Să ucizi o pasăre cîntătoare – Harper Lee

Scout Finch este martoră la întâmplările dramatice declanșate într-un orășel sudist atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă. Tatăl naratoarei, Atticus, desemnat ca avocat al apărării, trebuie să țină piept unor prejudecăți până atunci latente și, din acest moment, Scout și fratele ei, Jem, sunt atrași într-o succesiune rapidă de evenimente care le depășesc înțelegerea. Pe timpul procesului, orășelul decade treptat în grotesc și violență, însă există oameni care nu se lasă contaminați de setea generală de răzbunare.

7. Muza – Jessie Burton

Seducător, captivant, cu o bogată paletă de personaje, locuri, idei și emoții, degajând un suspans bine dozat, Muza e un roman de neuitat despre aspirație și identitate, dragoste și obsesie, autenticitate și decepție. O poveste despre două tinere femei – o pictorița debutantă din anii ’30 în Spania și o imigrantă din Caraibe, dornică să ajungă scriitoare în Londra anilor ’60 – legate prin misterul din jurul unui tablou regăsit.

8. Copilul lui Noe – Eric-Emmanuel Schmitt

Romanul prezintă atmosfera tensionată din Belgia anului 1942, când Cel de-al Doilea Război Mondial nu se sfârșise.  Evreii sunt siliți să se ascundă sau să fugă, alternativa fiind lagărul nazist. Micuțul Joseph se numără printre copiii care trebuie să se ascundă. El învață să uite, să-și anuleze identitatea, povestea, amintirile, familia. În internatul catolic unde este înscris pentru a i se pierde urma, Joseph îl întâlnește pe părintele Pons, un om a cărui misiune va fi să-l ajute pe Joseph să nu-și piardă nici speranța, nici credința în existența Binelui. Asemenea lui Noe, părintele Pons salvează făpturile Domnului din fața cataclismelor Istoriei.

9. Toamna patriarhului – Gabriel Garcia Marquez

„Literar, cartea mea cea mai importantă, cea care poate să mă salveze de la uitare… A fost romanul care m-a făcut cel mai fericit scriindu-l, căci este cel pe care am vrut dintotdeauna să-l scriu și, în același timp, cel în care mi-am împărtășit plenar propriile experiențe și confesiuni… Într-adevar, este un roman-mărturie, o autobiografie încifrată… Dacă ar fi să-l definesc prin doar câteva cuvinte, l-aș defini ca pe un poem despre singurătatea puterii…” a afirmat celebrul autor Gabriel Garcia Marquez.

10. Tunelul – Ernesto Sabato

Roman tulburător şi captivant despre dragoste şi moarte, întemeiat pe o investigaţie existenţială a dramei determinate de imposibilitatea comunicării cu semenii, de solitudinea iremediabilă a individului şi mai cu seamă a artistului, de abisul halucinant dintre puritate şi nebunie, Tunelul este confesiunea pictorului Juan Pablo Castel. Sabato descrie modul în care un artist sensibil şi talentat ajunge treptat, sub imperiul propriilor demoni lăuntrici, de la obsesia atotstăpânitoare pentru dragostea absolută la gelozie (auto)distrugătoare, apoi la nebunie şi crimă.

 

Sursă foto