10 lucruri despre noul sezon de Bundesliga Sport

10 lucruri despre noul sezon de Bundesliga

Astăzi începe un nou sezon de Bundesliga, unul dintre cele mai spectaculoase campionate de fotbal din Europa. Întrecerea internă a Germaniei va fi transmisă în România de posturile Digi Sport și Telekom Sport din această seară, când Bayern Munchen va întâlni pe teren propriu Hoffenheim.

Mai jos, iată 10 lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre această ediție de Bundesliga:

1. Bayern rămâne favorită

Clubul bavarez a câștigat ultimele 6 campionate (28 în total). Clubul este unul dintre cele mai mari la nivel mondial și are un buget pe măsură, cu care nu se poate compara niciun altul din campionat.

2. Campionii promovărilor au revenit pe prima scenă

FC Nuremberg, tot bavarezi și ei, au revenit pe prima scenă a fotbalului german după 4 ani petrecuți în divizia secundă. Este cea de-a opta promovare din istoria clubului, lucru de neîntrecut pentru nicio altă formație germană. Odată cu ei au revenit și Fortuna Dusseldorf, aflați la a șasea promovare din istorie.

3. Inovație: comunicare facilitată pe băncile de rezerve

Arbitrii din Bundesliga beneficiază de mai mult timp de căști de comunicare, dar din acest sezon, de aceste lucruri se vor putea bucura și câte trei oficiali de pe banca fiecărei echipe.

4. VAR îmbunătățit după Cupa Mondială

Arbitrajul video a fost implementat încă de sezonul trecut, dar s-a bucurat de un succes moderat din cauza unor decizii controversate. Din acest sezon, sistemul va fi folosit ca la Cupa Mondială, cu imaginile de pe transmisia TV redate pe ecranele stadioanelor pentru o transparență mai mare.

5. Cei mai frumoși fani

Unul dintre cele mai fascinante lucruri la Bundesliga îl reprezintă stadioanele pline la fiecare meci și atmosfera extraordinară pe care o fac fanii. Peluza Sud a stadionului din Dortmund este cea mai mare din Europa, cu 24.454 locuri. Sezonul trecut, media spectatorilor a fost de 43.878, un nou record și cea mai mare din Europa.

6. Încă există locurile în picioare pe stadioane

În Bundesliga se păstrează cu sfințenie tradiția tribunelor (mai ales a peluzelor) cu locuri în picioare, fără scaune. Ceea ce în Anglia, Spania și Italia este de mult timp uitat, în Germania s-a păstrat. Încă un lucru prin care nemții își țin fanii aproape îl reprezintă biletele de meci foarte ieftine comparativ cu alte ligi de top din Europa.

7. O femeie arbitru

Bundelsiga mai are ceva ce celelalte ligi de top din Europa nu au: o femeie arbitru. După multe meciuri arbitrate în ligile a 2-a și a 3-a, Bibiana Steinhaus a debutat la centru în prima ligă în septembrie 2017, le meciul dintre Hertha Berlin și Werder Bremen.

8. Corentin Tolisso, cea mai scumpă achiziție

În 2017, Bayern Munchen a plătit 41,5 milioane de euro pentru mijlocașul francez Corentin Tolisso. Suma a reprezentat recordul pe care un club din Bundesliga l-a plătit pentru un fotbalist. Cel mai scump transfer de la un club din Germania în afară a fost Ousmane Dembele, care a plecat de la Borussia Dortmund la Barcelona pentru 100 de milioane de euro.

9. Fotbal multicultural

Spre deosebire de Franța și Spania, Bundelsiga nu are niciun fel de restricție în ceea ce privește fotbaliștii veniți din țări din afara Uniunii Europene. Anul trecut, Eintracht Frankfurt a fost un exemplu din acest punct de vedere: în etapa a 5-a, la meciul contra celor de la FC Koeln, au trimis în teren 11 jucători de 11 naționalități diferite.

10. Stadionul acoperit

Stadionul celor de la Schalke se deosebește cu ceva de restul arenelor din Germania și din Europa. Are un acoperiș retractabil, care îl transformă în cea mai mare sală din Europa. Fotbal indoor la cel mai înalt nivel.