27 iulie 2018: Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul 21 Actual

27 iulie 2018: Cea mai lungă eclipsă totală de Lună din secolul 21

Fiți cu ochii pe cer vineri noapte! S-a anunțat cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului 21 și va putea fi văzută și din România. Momentul de începere al eclipsei va fi la ora 20:14, când Luna se va afla sub orizont. După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei, la ora 22:29. Din acest moment, tot discul va fi scufundat în umbră, căpătând nunațe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea. Maximul eclipsei se produce la ora 23:22, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Lună sângerie

Luna sângerie va avea nuanțe de roșu spre portocaliu, datorită faptului că Pământul se deplasează între Soare și Lună, blocând complet lumina directă a Soarelui de a ajunge la Lună. Luminozitatea culorii roșii depinde de cât de murdară este atmosfera datorită erupțiilor vulcanice. Experții cred că de această dată, luna nu va avea o culoare puternică de roșu.

De unde se poate vedea eclipsa?

Eclipsa totală de Lună poate fi văzută din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Cei mai ghinioniști sunt cei din America de Nord și din America de Sud, Japonia și o parte din Rusia care nu vor putea să se bucure de eclipsă. Fenomenul va fi vizibil în România în toate orașele, dacă cerul va fi senin.

Pentru a vedea fazele prin care trece luna în noaptea de 27 spre 28 iulie, nu este nevoie de instrument astronomic.

4 planete vizibile pe cer

Spectacolul astronomic va fi îmbogățit și de prezența planetei Marte. Vineri spre sâmbătă, Marte se la afla în cel mai strălucitor punct, fiind vizibilă ca un astru punctiform. Alte trei planete vor putea fi observate în timpul eclipsei: Venus (până în ora 22), Jupiter (până la miezul nopții) și Saturn (toată noaptea).

 

(sursă foto: NASA)