Vârsta exactă a Universului a fost un subiect foarte dezbătut în ultimii ani. Până de curând, astronomii au convenit asupra faptului că Universul s-a format în urmă cu 12 – 14 miliarde de ani. Însă, această constatare a fost pusă sub semnul întrebării în urmă cu aproape doi ani, când astronomii au descoperit o stea aparent cu 0,7 miliarde de ani mai veche decât Universul.
Astronomii au realizat noi cercetări asupra celei mai vechi lumini din Univers cu ajutorul observatorului aflat deasupra deșertului Atacama, din Chile, pe care le-au coroborat cu noțiuni de geometrie cosmică. Atsfel, aceștia au stabilit că Universul are o vechime de 13,77 miliarde de ani, plus – minus 40 de milioane de ani.
Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, pe 30 decembrie.
În 2019, o echipă de cercetători care studiază măsurarea mișcările galaxiilor, a calculat că Universul este cu sute de milioane de ani mai tânăr decât a prezis echipa Planck. Această discrepanță a sugerat că ar putea fi necesar un nou model al Universului și a stârnit îngrijorarea că unul dintre seturile de măsurători ar putea fi incorect.
„Acum am venit cu un răspuns cu care Planck și ACT sunt de acord. Arată că aceste măsurători dificile sunt sigure”, a spus Simone Aiola, cercetător la Centrul de Astrofizică Computațională al Institutului Flatiron și prim-autor al uneia dintre cele două lucrări.
Citește și: 5 metode de relaxare pentru perioadele anxioase