5 moduri prin care îți poți crește încrederea în sine Magazin

5 moduri prin care îți poți crește încrederea în sine

Încrederea în sine reprezintă așteptările pe care un individ le are față de sine și față de abilitățile și calitățile personale. Încrederea în sine este importantă pentru sănătatea și bunăstarea psihologică. Atât în viața personală, cât și în cea profesională, încrederea în sine poate contribui substanțial la atingerea succesului.

Încrederea în sine are numeroase beneficii precum: disponibilitatea de a încerca lucruri noi, performanțe mai bune și adaptabilitatea la situații dificile. Dacă îți lipsește încrederea în sine, descoperă 5 moduri prin care îți poți crește încrederea în propriile forțe.

Nu te mai compara cu ceilalți

Comparațiile nu sunt sănătoase, indiferent că vă comparați aspectul sau viața cu a prietenilor de pe Facebook sau vă comparați salariul. Un studiu din 2018, Personality and Individual Differences, prezintă o legătură directă între invidie și modul în care te simți despre sine.

Când crezi că alți oameni sunt mai buni decât tine, încrederea în sine îți va fi afectată. Atunci când observi că te compari cu alte persoane, amintește-ți că acest obicei nu este util și sănătos pentru starea ta de bine.

Iată câțiva pași cum poți scăpa de capcana comparațiilor cu ceilalți:

  • Fii bun cu ceilalți!
  • Amintește-ți de propriile calități și reușite.
  • Elimină oamenii negativi din viața ta.

Ai grijă de starea de bine a corpului tău

Dacă pui accent pe îngrijirea de sine, atunci faci ceva pozitiv pentru corpul și mintea ta, iar nivelul încrederii în sine va crește. Iată câteva practici prin care poți avea grijă de tine:

  • Alimentație sănătoasă (Când consumi alimentele potrivite, te simți mai sănătos, mai puternic și mai energic, ceea ce poate duce la o stare de bine.)
  • Sport (Studiile arată că activitatea fizică în mod constant crește încrederea.)
  • Meditația (Experții spun că meditația poate contribui la creșterea încrederii în sine. Meditația te ajută să te cunoaști mai bine și să te accepți.)
  • Odihnă (Lipsa somnului poate afecta stima de sine, de aceea, un somn de calitate îți va oferi o mai mare încredere în tine.)

Fii răbdător cu tine

Încearcă să ai răbdare atunci când greșești sau când întâlnești obstacole. Dacă ai un comportament dur, acest lucru nu te va motiva să te simți mai bine. Un exemplu bun ar fi să gândești că greșeala este un lucru normal, care i se întâmplă oricui.

Gândește pozitiv despre tine

Gândurile optimiste te pot ajuta să crești încrederea de sine și să fii pregătit de noi provocări. În opoziție, gândirea negativă îți poate limita abilitățile, activând subconștientul că „nu te descurci” sau că ceva este „prea greu” sau că „nici măcar nu ar trebui să încerci”.

Iată câteva exemple despre cum să scapi de ideile pesimiste și să îți reformulezi gândurile într-un mod pozitiv:

  • În loc să spui „nu mă descurc” sau „acest lucru este imposibil”, încearcă să-ți amintești că „te descurci” sau „tot ce trebuie să fac este să încerc”.
  • În loc să spui „nu pot face nimic bine”, atunci când faci o greșeală, amintește-ți „pot face mai bine data viitoare” sau „cel puțin am învățat ceva”.
  • În loc să spui că „urăști” vorbirea în public, folosește o formulare mai blândă de genul „nu-mi place” și amintește-ți că toată lumea are puncte tari și puncte slabe.

Înfruntă-ți îndoielile

Uneori, oamenii încetează să facă lucruri – cum ar fi să invite pe cineva la o întâlnire – până când se simt mai încrezători. Cel mai bun mod de a câștiga încredere este să faci acel lucru. Încercă să faci lucruri pe care creierul îți spune că nu poți să le faci. De fiecare dată când vei înfrunta o temere, vei câștiga și mai multă încredere în propria persoană.

Apelează la un consilier

Majoritatea oamenilor se luptă cu probleme de încredere la un moment dat. Cu toate acestea, dacă problemele de încredere în sine interferează cu munca, viața socială sau dezvoltarea, ar trebui să iei în considerare solicitarea de ajutor de la un specialist.

Citește și 5 metode de relaxare pentru perioadele anxioase.

Sursă foto