7 obiceiuri care dăunează creierului Actual

7 obiceiuri care dăunează creierului

Pe lângă stilul de viață haotic există și anumite obiceiuri care ne afectează creierul. Mai jos vă prezentăm 7 obiceiuri care dăunează creierului.

Aceste obiceiuri pot amenința în mod semnificativ sănătatea creierului nostru. Pentru a evita astfel de probleme este foarte important să avem o dietă echilibrată, nutrienții esențiali nu trebuie să lipsească din dieta noastră zilnică. De asemenea, este esențial să dormim 8 ore pe noapte.

Iată cele 7 obiceiuri care dăunează creierului nostru:

Săritul peste micul dejun – Micul dejun este considerat cea mai importantă masă a zilei, iar a sări peste aceasta masă poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este foarte dăunător pentru creier. Creierul folosește mai multă energie decât orice alt organ din corp și săritul peste micul dejun provoacă un deficit energetic, ceea ce face ca acesta să devină mai puțin receptiv la stimuli.

Stresul cronic – În timp ce stresul ocazional este bun pentru organism, deoarece îl pregătește să lupte sau să fugă când se întâlnește cu pericolul, stresul cronic duce la acumularea hormonului cortizol în creier și provoacă probleme. Stresul cronic ucide celulele creierului și provoacă micșorarea creierului.

Privarea de somn – Somnul insuficient vă privează de capacitatea de a funcționa corect. Privarea cronică de somn poate face aceste efecte să fie permanente. Așa că, data viitoare când simțiți că sunteți prea ocupați pentru a dormi suficient, amintiți-vă că până când nu veți acorda importanță somnului, nu veți putea face performanță.

Deshidratarea – corpul este alcătuit 70% din apă, deci apa este esențială pentru fiecare funcție a corpului, inclusiv cea a creierului. Efectul deshidratării asupra creierului are loc foarte repede, cercetătorii determinând că doar două ore de exerciții intense fără apă pot provoca declin cognitiv.

Supraalimentarea – Conform mai multor studii, există o legătură între obezitate și demență și, deși motivele sunt neclare, se suspectează că obezitatea apare atunci când alimentele pe care le consumăm sunt lipsite de nutrienți. Acest lucru duce la dorința de a mânca în exces pentru a satisface nevoia organismului de vitamine si minerale. Deci, chiar dacă mâncați mult, tot s-ar putea să vă înfometezi creierul.

Prea mult zahăr – deși corpul și creierul au nevoie de zahăr pentru a funcționa corect, prea mult zahăr determina celulele creierului, să intre într-o stare de inflamație cronică. Acest lucru afectează capacitatea organismului de a absorbi nutrienți importanți din alimente.

Fumatul – fumatul are un mare efect negativ asupra organismului și dăunează în mod clar membranelor celulare și viabilității neuronale în zonele creierului care gestionează echilibrul, coordonarea și abilitățile motorii fine și grosiere. De asemenea, subțiază și cortexul, unde au loc procese importante, cum ar fi: limbajul, memoria și percepția.

Citește și Top 3 suplimente pentru cei care fac sport.

Sursa foto