A murit actorul Ion Dichiseanu Actual

A murit actorul Ion Dichiseanu

Actorul Ion Dichiseanu a murit joi, la vârsta de 87 de ani. El se afla internat de mai multe luni la Spitalul Floreasca.  Conform unor surse, avea o infecție cu o bacterie periculoasă, potrivit Mediafax. La începutul lunii februarie, Ioana Dichiseanu, fiica lui, a publicat un mesaj pe Facebook în care anunţa că actorul se confrunta cu probleme de sănătate cauzate de o investigaţie „făcută greşit” la o clinică privată.

Dichiseanu este cunoscut publicului din România pentru roluri din filme precum „Tunelul” (regia Francisc Munteanu, 1979), „Bătălie pentru Roma” (regia Robert Siodmak, 1968), „Trandafirul galben” (regia Doru Năstase, 1981), dar mai ales pentru personajul Pierre Vaillant din serialul de un succes incontestabil „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureşan în 1976.

Cine a fost Ion Dichiseanu?

Ion Diciseanu este celebru pentru numeroase roluri interpretate pe scena Teatrului Nottara, apariţii în teatru TV şi radiofonic, dar şi pentru cele peste 50 de filme în care a jucat. S-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud. Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în 1959. Actorul a avut o carieră impresionantă care s-a întins pe parcursul a şase decenii.

A debutat pe marile ecrane în 1961, în lungmetrajul „Darclée”, regizat de Mihai Iacob, film inclus în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes din acel an.

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Maestrul Ion Dichiseanu a mărturisit în emisiunea „De-a Viața Ascunselea” că filmul „Dincolo de Barieră”, în care a avut unul dintre cele mai importante roluri, a fost un film-șansă pentru el.

Citește și 10 filme esențiale din cinematografia română.

Sursă foto