Adrian Năstase i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis și Ludovic Orban Actual

Adrian Năstase i-a dat în judecată pe Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Adrian Năstase i-a dat în judecată pe președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, deoarece i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României”, decoraţie primită în 2002 de la Ion Iliescu.

Fostul premier a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care solicită judecătorilor anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis. Decorația i-a fost retrasă după ce Adrian Năstase, cu două condamnări penale la activ, a fost văzut la recepția de la Palatul Cotroceni pe 1 Decembrie, de Ziua României.

Pe 1 decembrie 2019, cu ocazia Zilei Naționale, președintele Klaus Iohannis a organizat la Palatul Cotroceni o recepţie une a fost prezent şi Adrian Năstase. O parte a presei a comentat prezența fostului premier, deoarece are două condamnări penale primite în dosarele „Trofeul Calităţii” şi „Zambaccian”.

Decretul privind retragerea decorației lui Andrei Năstase a fost semnat pe 11 decembrie 2019 de către Klaus Iohannis. Mai multe persoane publice au avut pierdut decorațiile primite în urma acestui decret, printre care Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin, Dan Voiculescu, motivul invocat fiind că aceştia au condamnări penale.

În cazul lui Adrian Năstase este vorba de Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit prin Decretul nr. 960 din 28 noiembrie 2002, semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu.

„Klaus Iohannis a început să construiască ‘România normală’ anunţând că a decis să-mi retragă Ordinul ‘Steaua României’ în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere naţională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înşelat, iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteşte nimic bun”, spunea Năstase despre retragerea decorației.

Fostul premier susţinea că acţiunile pentru care a fost decorat nu vor putea fi şterse din cărţile de istorie şi vor putea fi comparate cu ‘activitatea nesemnificativă’ a lui Iohannis.

„Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014, şi după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei Naţionale, intenţia de retragere a ordinului are justificare”, a mai spus fostul premier.

Articole similare.

Sursă foto