Iohannis a început campania; sunteți pregătiți? Opinii

Iohannis a început campania; sunteți pregătiți?

Președintele Klaus Iohannis a început campania electorală când nu ne așteptam. Discursurile sale naționaliste ne-au luat prin surprindere prin magnitudinea lor și perioada aleasă. Chiar dacă atacurile asupra PSD-ului lui Marcel Ciolacu au devenit o obișnuință pentru toată lumea, de această dată a fost vorba despre altceva. Iohannis a avut o altă abordare atât ca mesaj și ca stil, cât și ca abordare. Nu a mai așteptat, nu a mai stat în banca lui defensiv, nu a mai tăcut.

A ieșit în două rânduri, în discurs oficial de la Cotroceni, și a atac virulent așa zisa încercare pesedistă de a le da Ardealul maghiarilor. Președintele spune că UDMR încearcă să obțină mult râvnita autonomie a Ținutului Secuiesc prin intermediul PSD. Dar oare ar fi ieșit astfel dacă nu urmau două runde de alegeri cruciale pentru următorii patru ani? Oare ar fi procedat la fel dacă PNL-ul nu începea să scadă vertiginos în sondaje…? Probabil că nu și de aceea este important să ne pregătim stomacul pentru ce urmează.

Așadar, la ce să ne așteptăm de acum încolo? Cât de pregătită este această țară pentru gunoiul electoral care se va revărsa asupra noastră? La o primă vedere, pare că nici nu ne-am vindecat cum trebuie de COVID că ne îmbolnăvim din nou de circ politic. Cel mai probabil, alegerile locale vor fi organizate în lunile septembrie sau octombrie ale acestui an. Pe de altă parte, alegerile parlamentare probabil că vor avea loc mai aproape de iarnă, în noiembrie sau decembrie. Asta dacă toată lumea e sănătoasă și nu apare, Doamne ferește!, vreun al doilea val al covidului.

Citește și:
Vremea bilanțului. Note pentru autorități și politicieni