Alegerile prezidențiale din Polonia aduc din nou în centrul atenției valul naționalist și populist care se manifestă în Europa. Într-o luptă extrem de strânsă, președintele în funcție, conservatorul Andrzej Duda, l-a învins pe Rafal Trzaskowski, actualul primar al Varșoviei.
Comisia Electorală Națională a anunțat că Andrzej Duda a obținut 51,21% din voturi, în timp ce Rafal Trzaskowski a obținut 48,79%. Rezultatele vin după numărarea a peste 99,9% din voturile exprimate, așadar nimic nu mai poate fi schimbat în privința câștigătorului.
Victoria lui Duda reprezintă un semnal de alarmă pentru blocul european. Acesta părea să fi scăpat de valul de populism și conservatorism ce l-a invidat de câțiva ani. Cu un discurs profund religios, naționalist și agresiv la adresa Uniunii Europene, Duda se încadrează în tipologia de președinte pe care în reprezintă Viktor Orban în Ungaria. Și pe care probabil că l-ar fi reprezentat și Liviu Dragnea în România, dacă istoria ar fi fost alta.
După ce Franța și Olanda s-au confruntat cu două teste foarte serioase în urmă cu 4 ani, și după ce Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit blocul european în urma unor decizii populiste, se credea, în mare, că pericolul a trecut. Dar, spre bucuria ultra conservatorilor și a naționaliștilor, și spre bucuria Rusiei probabil, acest lucru pare că nu s-a întâmplat.
Se termină valul naționalist din SUA?
Un nou semnal foarte important va fi dat în toamnă, dar de acea dată de peste ocean. Alegerile prezidențiale din Statele Unite vin pe fondul unei crize fără precedent la Washington. Deși populistul Donald Trump era favorit cert să câștige al doilea mandat în iarna trecută, pandemia și protestele „Black Lives Matter” se pare că au întors decisiv calculul în favoarea democratului democrat Joe Biden. Și, probabil, pentru Europa acest lucru este benefic. Așa cum, pentru Vladimir Putin aceasta nu este o veste tocmai grozavă.