Pentru combaterea riscul de cancer, Institutul American de Cercetare a Cancerului recomandă o dietă bazată pe legume, fructe, cereale integrale și fasole. În urma mai multor studii s-a confirmat informația conform căreia, carnea roșie și carnea procesată pot crește riscul de cancer de prostată. Aceleași studii au identificat și patru tipuri de alimente care ar putea avea o posibilă legătură cu cancerul de prostată. Astfel, bărbații ar trebui să evite:
1. Carne roșie bogată în grăsimi și carne procesată
Organizația Mondială a Sănătății a sugerat că atât carnea roșie, cât și carnea procesată pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată. Carnea de vită dar și carnea de porc sunt date ca exemple când vine vorba de consum moderat de carne. Motivul este simplu, carnea roșie conține agenți cancerigeni care pot provoca diferite tipuri de cancer.
În schimb, se poate consuma:
- piept de pui dar fără piele
- carne roșie slabă
- pește proaspăt sau conservat, cum ar fi tonul, somonul sau sardinele
- leguminoase, cum ar fi linte, mazăre, năut, fasole, fasole neagră
- nuci
2. Alcoolul
Conform cercetătorilor care au analizat datele a mai mult de 10.000 de bărbați care au participat la Studiul de Prevenire a Cancerului de Prostată, consumul excesiv de alcool poate crește riscul de a dezvolta cancer de prostată. Acest studiu a constatat că băutorii de alcool au de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu cancer de prostată decât cei care nu consumă alcool. Consumatorul de alcool este definit ca fiind persoana care consumă mai mult de trei băuturi alcoolice pe zi sau mai mult de 20 de băuturi alcoolice pe săptămână.
În schimb, se poate consuma:
- Apă sau apă minerală amestecată cu suc proaspăt de fructe.
- Bere sau vinuri fără alcool
- Ceai sau cafea
3. Grăsimi saturate
Adesea considerate vinovate pentru de bolile de inimă, grăsimile saturate sunt asociate și cu cancerul de prostată. Astfel reducerea aportului de grăsimi saturate și trans poate aduce beneficii prostatei și sănătății generale.
În schimb, se poate consuma:
- avocado
- nuci
- ulei de măsline
- semințe
4. Zahărul și carbohidrații rafinați
Celulele canceroase se pot hrăni cu zahăr, așa că este benefic să reducem aportul de alimente care conțin prea mult zahăr. Spre exemplu: ceaiul îndulcit, prăjituri, plăcinte și sucuri acidulate. Carbohidrații rafinați ar fi orezul alb sau făina albă.
În schimb, se pot consuma:
- Fructe și legume proaspete sau congelate.
- Cereale integrale, cum ar fi pâine integrală 100% din grâu sau orez brun
Citește și Simptome mai puțin frecvente ale diabetului zaharat.