Malcolm Gladwell este unul dintre cei mai la modă autori ai momentului. Acesta a făcut referire în cartea lui „Outliers: The Story Of Success” povestea comunități de italieni-americani din Roseto, un mic sat din Statele Unite. La începutul anilor 1960, cercetătorii au observat că în Roseto rata bolilor de inimă este foarte redusă. Mai exact, la mai puțin de jumătate față de media națională și de localitățile învecinate.
Fenomenul era cu atât mai straniu cu cât bărbații lucrau în cariere și sufereau de boli respiratorii, fumau țigări nefiltrate, beau vin în loc de lapte și apă și renunțaseră la dieta mediteraneană în favoarea chiftelelor și cârnaților prăjiți în untură. Cu toate acestea, bărbații de peste 55 de ani, categoria cea mai predispusă atacurilor cardiace, nu sufereau de așa ceva. Între 1954 și 1961 aproape nu au existat astfel de cazuri și numărul văduvilor l-a depășit pe cel al văduvelor.
Apropierea vindecă. Cum se explică acest lucru?
Pe măsură ce timpul a trecut, lucrurile au început să revină la normal, adică statisticile bolilor de inimă din Roseto să se alinieze celor naționale. Acest fapt s-a întâmplat din cazua faptului că rădăcinile italienești s-au diluat, spun specialiștii. „În acele vremuri, comunitatea era foarte unită. Toți trăiau aceeași viață, mai mult sau mai puțin. Nu erau stresați, nu exista invidie, nu îi interesa cât de bine o duce vecinul. Toată lumea trăia în armonie și nu exista stres. De altfel, rata criminalității a fost aproape de zero în cea perioadă, lucru aproape nemaiîntâlnit”. Astfel că pe măsură ce legăturile dintre oameni au devenit mai puțin puternice, rata bolilor cardiace a început să crească.
Cazul Roseto este unul de referință, dar suntem siguri că astfel de comunități au existat și continuă să existe în toată lumea. Inclusiv în România, unde în cele mai uitate de lume sate trăiesc oameni cu povești de viață incredibile, ce se întind de multe ori pe mai mult de 100 de ani. Ce să mai vorbim de Italia, o țară atât de caldă din toate punctele de vedere, unde comunitatea reprezintă cel de preț lucru. Doar știam că italienii sunt printre europenii cu cea mai ridicată medie de vârstă. Dar acum avem și explicația.