Bananele: Top 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Bananele: Top 9 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Bananele sunt un fruct popular, care se întâmplă să ofere numeroase beneficii pentru sănătate.

Citește mai departe pentru a afla mai multe.

1. Bananele conțin nutrienți importanți

Bananele sunt bogate în fibre, antioxidanți și mai mulți nutrienți. O banană de dimensiuni medii are aproximativ 105 calorii și constă aproape exclusiv din apă și carbohidrați. Ele conțin foarte puține proteine și aproape nu au grăsimi.

2. Bananele pot modera nivelurile de zahăr din sânge

Bananele pot ajuta la moderarea nivelului de zahăr din sânge după mese și pot reduce pofta de mâncare prin încetinirea golirii stomacului.

Mai mult, ele se clasează, de asemenea, la un nivel scăzut spre mediu pe indexul glicemic (IG), ceea ce reprezintă o măsură – de la 0 la 100 – a cât de repede alimentele cresc nivelul zahărului din sânge.

3. Bananele pot îmbunătăți sănătatea digestivă

Bananele conțin două tipuri principale de fibre: pectină și amidon rezistent. Fibrele dietetice au fost asociate cu multe beneficii pentru sănătate, inclusiv o digestie îmbunătățită. 

În plus, unele studii propun că pectina poate proteja împotriva cancerului de colon.

4. Pot ajuta la scăderea în greutate

Niciun studiu nu a testat direct efectele bananelor asupra pierderii în greutate. Cu toate acestea, fructul are mai multe atribute care sunt considerate benefice pentru slăbit.

Bananele au relativ puține calorii. O banană obișnuită are puțin peste 100 de calorii – dar este, de asemenea, foarte hrănitoare și sățioasă.

5. Pot ajuta la sănătatea inimii

Bananele sunt o bună sursă de potasiu și magneziu. 

O dietă bogată în potasiu poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, iar persoanele care includ mult potasiu în alimentație au un risc cu până la 27% mai mic de boli de inimă. Magneziul este, de asemenea, important pentru sănătatea inimii.

6. Conțin antioxidanți puternici

Bananele conțin mai multe tipuri de antioxidanți puternici, inclusiv dopamină și catechine. Acestea sunt asociate cu multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi un risc redus de boli de inimă și boli degenerative.

Mulți fac greșeala de a crede că dopamina din banane acționează ca o substanță chimică bună în creier. În realitate, dopamina din banane nu traversează bariera hematoencefalică. Pur și simplu acționează ca un antioxidant puternic, în loc de a modifica hormonii sau starea de spirit.

7. Bananele necoapte pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină

Rezistența la insulină este un factor de risc major pentru multe dintre cele mai grave boli din lume, inclusiv diabetul de tip 2. 

Mai multe studii au concluzionat faptul că 15-30 grame de amidon rezistent (găsit în banane necoapte) pe zi pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină cu 33-50% în doar patru săptămâni.

8. Pot îmbunătăți sănătatea rinichilor

Potasiul este esențial pentru controlul tensiunii arteriale și funcția sănătoasă a rinichilor. Ca o bună sursă dietetică de potasiu, bananele pot fi benefice în special pentru menținerea rinichilor sănătoși.

Consumul de banane de mai multe ori pe săptămână poate reduce riscul de boli de rinichi cu până la 50%.

9. Bananele pot avea beneficii pentru exerciții fizice

Bananele sunt adesea denumite hrana perfectă pentru sportivi, în mare parte datorită conținutului lor de minerale și a carbohidraților ușor de digerat. Acestea pot ajuta la ameliorarea crampelor musculare și oferă combustibil excelent pentru exerciții de anduranță.

Citește și Ghimbirul: Top 11 beneficii pe care le poate aduce sanatății.

Sursă foto