Bloggerița Ioana Chicet-Macoveiciuc, detalii uluitoare despre spitalele din Olanda Actual

Bloggerița Ioana Chicet-Macoveiciuc, detalii uluitoare despre spitalele din Olanda

Bloggerița Ioana Chicet-Macoveiciuc s-a mutat de curând în Olanda și a oferit detalii uluitoare despre spitalele de acolo.

Ioana Chicet-Macoveiciuc sau Prințesa urbană, așa cum o știe toată lumea din online a lăsat fricile deoparte și a decis să se mute împreună cu soțul și cei doi copii în Olanda. Motivul? A vrut să le ofere celor mici șansa la o educație și un viitor decent.

Decizia pare să fie una bună, nivelul de stres este extrem de scăzut, nu apar taskuri care trebuie rezolvate în următoarele 5 minute, trafic redus, multă natură, aer curat, respect enorm pentru copii și pentru viitorul lor.

Pe cei mici i-a înscris la „scoala de limbă”, obligatorie pentru cei care se mută în Olanda. Aici vor sta un an și vor învăța limba după care vor fi integrați într-o școală publică. Sistemul de educație este lăudat de Ioana, care spune că cei mici sunt învățați în primul rând cum să învețe, să le placă la școală, să lucreze în echipă sau să-și exprime emoțiile fără să deranjeze.

Până aici, toate bune. Ce a uluit-o în schimb, a fost sistemul de sănătate publică. Oamenii sunt îndemnați să meargă la spital doar în situații critice, dacă ai febră mare de 5 zile, te-ai accidentat în casă și sângerezi ușor sau ai leșinat și ți-ai revenit după 5 minute, nu ai ce căuta la spital. Trebuie să suni doctorul de familie sau un prieten doctor care te va evalua la telefon și doar dacă acesta consideră că e necesar, vei merge la spital. Practic poți apela la ajutorul medicilor din spital doar dacă este ceva foarte serios, după cum susține bloggerița: „Mda, deci așa cu spitalul pe aici. Te duci doar dacă dai colțul.”

Fiind o fire anxioasă, i-a fost extrem de greu să se adapteze la sistemul de acolo. Mai ales că era obișnuită cu sistemul medical din România – în care poți merge la spital chiar și pentru orice mic simptom. Că este mizerie, ți se vorbește urât sau stai cu orele să aștepți să-ți vină rândul e altă discuție. „În România am mers de destule ori la spital, și la stat și la privat (accidentări, entorse, căpușe, inclusiv intervenții chirurgicale, reacții alergice serioase, mononucleoza, febră foarte mare multe zile etc), știu în teorie că atunci când e serioasă treaba primești toată atenția, dar fiind atât de diferite abordările, mă ia cu transpirații.”

Medicul de familie este prietenos, i-a oferit suportul de care avea nevoie, mai mult, când i-a solicitat analize, acesta a fost deschis și i-a oferit imediat suportul său. Nu este ușor să te adaptezi la acest sistem dar trebuie să fi conștient că oamenii de acolo știu ce fac și nu te vor ignora dacă ai cu adevărat o problemă.

Putem afirma de multe ori e mai bine să locuiești în România decât în occident dar în același timp e mult mai bine să locuiești în occident decât în România.

Citește și Tom Hanks – următorul James Bond.

Sursa foto