Bucureștiul moare sufocat; iar odată cu el murim și noi Actual

Bucureștiul moare sufocat; iar odată cu el murim și noi

Și, din nou, pentru a miliarda oară, România a reușit să scoată cpaul în lume cu ceva negativ. De data asta, responsabil cu reclama a fost dragul nostru București, capitală hulită de mulți și pe bună dreptate.

Compania olandeză Tom Tom a realizat un studiu în care arată că un bucureștean petrece nu mai puțin de 27 de zile pe an în trafic, ceea ce consolidează poziția orașului nostru pe locul trei în topul celor mai aglomerate urbi din toată lumea. La acest capitol, în toată lumea, doar două orașe stau mai prost decât perla Bărăganului: Bangkok (din Thailanda) și Mexico City (din Mexic).

Conform cu Tom Tom Traffic Index, unui bucureștean îi ia, nici mai mult nici mai puțin decât dublu decât în mod normal pentru a ajunge dintr-un loc în altul. Apoi, umilința e cu atât mai mare cu cât, dintre toate orașele care se confruntă cu astfel de probleme, București are cea mai mică populație.

Studiul mai relevă faptul că în București este exagerat de aglomerat aproape toată ziua, nu numai în jurul orelor de vârf, fapt ce, din nou, nu mai reușește să surprindă pe nimeni.

Sigur că aceste date nu reprezintă o mare noutate pentru nimeni. Cu toții știm în ce hal ne ducem viețile în capitală. Dar acest lucru nu va putea fi schimbat cu una, cu două, din cauza a mai multor factori: sistem de transport public în comun neperformant, comoditatea românilor, drumuri neîngrijite.

Pe de altă parte, o soluție ar putea sta chiar în mâinile noastre, dacă alegem să utilizăm mai frecvent mijloacele de transport în comun sau mijloacele de transport alternativ, precum bicicletele. Sigur, în acest moment nu există infrastructura necesară care să ne pemită să circulăm la fel de civilizat precum se întâmplă în marile orașe europene, dar ieșind din comoditatea propriului autoturism și alegând varianta transportului public, obligăm autoritățile să investească masiv în această zonă. Iar abia atunci vom putea spune că, încetul cu încetul, lucrurile se îndreaptă spre normalitate. Cu alte cuvinte, schimbarea începe cu noi.

foto